SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Střípky brněnské architektury aneb letmé pohledy napříč historií

FOIBOS - 23. 12. 23:00
Střípky brněnské architektury aneb letmé pohledy napříč historií

Znáte půvabné a zajímavé vily svého města? Zastavte se s námi na okamžik a rozhlédněte se kolem. Brněnské ulice jsou překrásné... Zveme Vás k prohlídce Jurkovičovy vily. Dveře se otevírají, vstupte!

Na způsob anglického venkovského domu (cottage) učinil slovenský architekt Dušan Jurkovič (1868 - 1947) osou vlastního domu průběžnou obytnou halu s otevřeným krovem a se schodištěm na ochoz, z něhož byly přístupné místnosti v patře. Prostor haly obklopovaly v přízemí přijímací pokoj, knihovna, ložnice, dětský pokoj, kuchyně, koupelna, pokoj služky a spíž. Patro vyplňoval umělcův ateliér, pokoj hosta, šatna, půda a terasa nad lodžií. V suterénu se nacházel vinný sklep. U hrázděné konstrukce kombinoval Jurkovič modrou polychromii u tektonických a žlutou u dekorativních částí. Výplňové zdivo ze směsi strusky, písku a hydraulického vápna obložil izolačními korkovými deskami s bílými omítkami. Arkádová lodžie, pilíře branky a brány a podezdívka dřevěného plotu byly provedeny z hrubě přitesaného kamene červenavé barvy. Hlavní uliční štít zdobila skleněná mozaika, kterou na téma pohádky o drakovi navrhl Adolf Kašpar. Umělec nakreslil také veškeré vybavení interiérů, jež dotvářela umělecká díla jeho přátel: Jana Štursy, Franty a Joži Uprkových, Antoše Frolky, Antonína Slavíčka a gobelíny Rudolfa Schlattauera, které vile vtiskovaly dobově příznačný ráz „domu milovníka umění“. Umělcova vlastní vila představuje jeden z vrcholů folklorně orientované secese ve střední Evropě. Jurkovič ale neustrnul na pouhém secesionizujícím etnografismu, ale inspiraci lidovým stavitelstvím osobitě spojil s podněty evropské moderny, takže jeho dílo vyjadřovalo nejaktuálnější stylové tendence doby. Syntézou architektury, umění a řemesla vytvořil typický secesní Gesamtkunstwerk, jemuž propůjčovala výrazná barevnost, hra objemů a proměnlivá silueta téměř pohádkový vzhled, pro nějž byla vila přirovnávána k perníkové chaloupce. Než se do ní architekt nastěhoval, uspořádal mu v ní Klub přátel umění první soubornou výstavu. /J. S.

Publikace Slavné brněnské vily představuje příběhy slavných vil a domů, jejich obyvatel i tvůrců...

Více o knize.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník