SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Vila Františka Wawerky

FOIBOS - 28. 4. 03:39
Vila Františka Wawerky

V aktuálním dění nelze přehlédnout diskuzi o osudu vily Františka Wawerky. Projekt architektů Elly a Oskara Oehlerových byl realizován v Lipníku nad Bečvou, je syntézou tvorby těchto dnes "znovuobjevovaných" achitektů i meziválečného moderního stylu. Přesto, že odborníci o hodnotě stavby nepochybují, nad budoucností vily Františka Wawerky se stahují mračna...

Vila Františka Wawerky

Lipenskou továrnu na stavebniny a později i na obráběcí stroje založil František Wawerka st. (1874-1963). Po studiích na brněnské technice a zahraniční praxi se začal od poloviny 30. let stále výrazněji podílet na vedení podniku syn František ml. (1910-2000).

Na studiích se seznámil s brněnskou rodačkou Miladou (*1912), absolventkou farmacie na Karlově univerzitě v Praze. Brzy po sňatku na podzim 1937 se mohli nastěhovat do nové vily v sousedství továrny.

Dům představuje jak syntézu tvorby jeho projektantů, manželů Oskara (1904 – 1973) a Elly (1905 – 1953) Oehlerových, tak shrnutí podstatných rysů meziválečné moderny: lapidární forma hranolu, pásová okna a střešní terasa. Se světlou břízolitovou fasádou průčelí kontrastují karmínově zbarvené partie podhledů a sytě zelené dveřní a okenní rámy. Přízemí je členěno do tří základních částí – na komunikační trakt (vstup, schodišťová hala), na kuchyňský trakt a na velký obývací pokoj, který se opět skládá ze tří celků koncipovaných ve zlatém řezu - dvou menších, postranních a středního.

Více o vile zde.

Výstava Elly a Oskar Oehlerovi v Muzeu umění Olomouc

"...Díla Elly a Oskara Oehlerových jsou dnes známa jen úzkému kroužku zasvěcených. A to přesto, že představuje jednu z nejkvalitnějších a nejosobitějších poloh v rámci jak předválečné, tak poválečné moderní architektury nejen v českých zemích, ale také v širším regionu..." (Pavel Zatloukal).

Výstava Elly a Oskar Oehlerovi / Architektonické dílo je otevřena od 10. dubna do 22. června 2008 v Muzeu moderního umění v Olomouci.

Muzeum moderního umění, Denisova 47, Olomouc.

Elly a Oskar Oehlerovi

Prohlédněte si realizace projektů manželů Oehlerových:

Vila Ladislava Říhovského

Vila Františka Wawerky

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník