SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Vila Franze Petschka

FOIBOS - 31. 7. 22:00
Vila Franze Petschka

Vstupte... aneb Slavné vily s otevřenými dveřmi. Krásná a majestátní vila v Ústí nad Labem je v současnosti sídlem České školní inspekce. Pravidlně se otevírá návštěvníkům, například při Dnech evropského dědictví.

Stavebníkem budovy byl na přelomu 20. a 30. let 20. století významný ústecký občan a obchodník s uhlím Franz Petschek. Byl třetím synem ústeckého velkoobchodníka Ignaze Petschka a jako otcův nástupce pokračoval v budování rodinné firmy. Další rozvoj firmy však přerušil nástup fašismu v Evropě a vynucená emigrace rodiny Petschků.

Dům byl postaven v letech 1929 až 1931 podle projektu ústeckého architekta Paula Brockhardta. Vila je postavena s převažujícím vlivem francouzského barokního klasicismu. Obdobou této vily jsou v období první republiky další stavby pro Petschkovu rodinu v Praze. Bratranec Otto Petschek si postavil vilu, kde nyní sídlí velvyslanec USA, a jeho strýc Julius Petschek si v obdobném stylu nechal postavit palácovou vilu, kde nyní sídlí velvyslanectví Ruska.

Exteriér budovy zaujme především honosným pískovcovým obložením. Čtyřpodlažní vila je pozoruhodným způsobem "zabořena" do svahu za uliční frontou. Hlavní průčelí je obráceno do dnešní ulice Winstona Churchilla, kde je také hlavní vchod do objektu. Tím se návštěvník dostane do honosného vstupního vestibulu, který je dodnes dochován takřka v neporušené podobě. Stěny jsou obloženy keramickými dlaždicemi, zajímavá jsou litinová zábradlí a kryt topení ze stejného materiálu.

Rodině sloužilo především první a druhé patro budovy s rozlehlými centrálními halami. Prostory jsou propojeny reprezentačním schodištěm, hlavní halu s litinovým zrcadlovým krbem s bohatou rokajovou novorokokovou řezbou osvětlují velká francouzská okna. V severní části tohoto podlaží se nachází čínská jídelna, která je vyzdobena malbami s čínskými přírodními motivy. Během II. světové války sloužila vila jako sídlo policejního prezidia. Ve 2. polovině 20. století byl v budově umístěn Pionýrský dům a později Školský úřad. Dnes budovu vlastní a spravuje Česká školní inspekce.

Česká školní inspekce

Vila Franze Petschka
W. Churchilla 6, Ústí nad Labem

Budova slouží státní správě, prohlídkám jsou proto vymezeny každoročně pouze "Dny evropského dědictví ". Termín bude zveřejněn během léta. Více o "Dnech evropského dědictví" se dočtete mimo jiné na stránkách Magistrátu města Ústí nad Labem.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník