SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Fotogalerie ze zahájení roku Jana Kotěry

FOIBOS - 5. 4. 22:00
Fotogalerie ze zahájení roku Jana Kotěry

Pro ty, kteří se nestihli přijít podívat na zahájení roku Jana Kotěry, tu máme několik fotografií. Během večera jsme pokřtili právě vydaného průvodce Trmalovou vilou a představili krátkodobou a zcela unikátní zápůjčku nábytku, který Jan Kotěra navrhl pro byt mecenáše Dr. Ferdinanda Tondera.

Rok Jana Kotěry budou provázet výstavy, přednášky, semináře a exkurze, věnující se nejen architektonické a designérské tvorbě Jana Kotěry, ale i tvorbě jeho současníků, žáků a následovníků. Tyto akce budou probíhat pod vedením nejvýznamnějších teoretiků a odborníků na architekturu – Prof. Vladimír Šlapeta, Prof. Pavel Zatloukal, Prof. Rostislav Švácha, Prof. Matúš Dulla, Prof. Jan Sedlák, Prof. Jindřich Vybíral, prof. Petr Urlich, Ing.arch. Petr Krajči, Ing.arch. Zdeněk Lukeš ad.

Průvodce Trmalovou vilou

Součástí slavnostního večera byl křest právě vydaného průvodce Trmalovou vilou, který představuje historii tohoto architektonického skvostu jak poutavými texty, historickými plány a dobovými fotografiemi, tak fotografiemi zcela novými. Průvodce shrnuje osobnost architekta Jana Kotěry, obyvatele vily, tzv. druhý život objektu, jeho rekonstrukci a současné využití.

Třešničkou celého večera bylo představení unikátního souboru nábytku, který Jan Kotěra vytvořil roku 1901 pro byt mecenáše Dr. Ferdinanda Tondera. Tento nábytek představuje jednu z prvních Kotěrových komerčních zakázek. Ferdinand Tonder byl právník, pražský zastupitel a významná kulturní osobnost své doby. Vlastnil Salon, kde byly pořádány především hudební akce, který byl ale také hojně navštěvován výtvarnými umělci. V rámci Salonu byly pořádány výlety jak po Praze, tak po celých Čechách i do zahraničí. Jan Kotěra navrhl pro Ferdinanda Tondera nevelký orientální salonek, který představoval raritu v tvorbě tohoto architekta. Salonku vévodil rozměrný obraz Maxe Švabinského Chudý kraj, který je laděn do fialovo­‑tyrkysových barev, tak typických pro tehdejší představu orientalismu. Nábytek černé barvy, stejně jako dobové nákresy, je dnes ve vlastnictví Uměleckoprůmyslového muzea v Praze, které je laskavě zapůjčilo na exkluzivní týdenní výstavu do Trmalovy vily.

Fotogalerie

Koordinační centrum projektu 2011: rok Jana Kotěry

Kotěrovo centrum, Trmalova vila
Vilová 11, 100 00 Praha 10
W: www.TrmalovaVila.cz

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
Průměrné hodnocení tohoto článku je: 1.5
(hodnotilo 2 čtenářů)
TOPlist SEO Rozcestník