SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Jihočeské vily v Táboře

FOIBOS - 27. 1. 05:36
Jihočeské vily v Táboře

12. března 2008 bude v Táboře otevřena výstava Slavné vily Jihočeského kraje.

12. prosince 2007 byla v Českých Budějovicích pokřtěna nová publikace z knižní řady Slavné vily. V Jihočeském muzeu se zároveň otevřela expozice o půvabech a zajímavostech rodinné architektury tohoto kraje. Dalším městem, jehož obyvatelé a návštěvníci si budou moci prohlédnout výstavu s názvem Slavné vily Jihočeského kraje, bude Tábor.

Výstava bude přístupná od 12. března 30. dubna 2008 v Husitském muzeu v Táboře.

Husitské muzeum v Táboře, gotický sál
Náměstí Mikuláše z Husi 44

České Budějovice, Český Krumlov, Jindřichův Hradec, Písek, Tábor, Bechyně, Vimperk, Prachatice, Chýnov a další, to jsou města a obce, do nichž se vydáme s knihou a výstavou Slavné vily Jihočeského kraje.

Jižní Čechy jsou z hlediska dějin architektury vnímány jako oblast rozsáhlých feudálních sídel, ucelených souborů měšanské architektury historických měst a malebného lidového stavitelství.

Na první pohled proto může znít spojení jižních Čech s vilovou architekturou poněkud nepatřičně. Přesto lze při toulkách jihočeskou krajinou objevit pestrou paletu vil upomínající na neméně různorodou škálu stavebníků a jejich architektů. Kdo by neznal renesanční Kratochvíli, jednu z nejstarších vilových staveb v českých zemích.

Zlatý věk vilové architektury však představuje pro jižní Čechy závěr 19. a počátek 20. století. V ústraní jižních Čech formuje své prvotiny na poli architektury originální osobnost Františka Bílka a díky osvíceným stavebníkům zde zanechávají svá raná díla přední tvůrci středoevropské architektury - Dušan Jurkovič, Jan Kotěra či Leopold Bauer. Neznámou kapitolu představuje řada vídeňských architektů pracujících na zakázku místní, nezřídka konzervativní německé a židovské klientely. Naopak otevřenost vůči názorům moderní architektury dokládají na konci 20. a v průběhu 30. let 20. století realizace předních osobností pražské avantgardy (Evžen Linhart, Kamil Ossendorf, Richard Podzemný) i díla místních tvůrců (Karel Chochola, Jan Chomutovský). Pestrou mozaiku děl a stavebníků dotváří vila prezidenta Edvarda Beneše. Kniha Slavné vily Jihočeského kraje tak slibuje napínavé putování po spletitých cestách, jimiž se nezřídka ubírala architektura v tomto kraji. Autorský tým publikace i stejnojmenné výstavy tvoří prof. PhDr. Rostislav Švácha, CSc, Mgr. Milan Šilhan a Mgr. Eva Žáčková.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník