SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Olomouc a Slavné vily

FOIBOS - 22. 4. 05:28

24. dubna bude v Šumperku otevřena ojediněle úspěšná expozice o dějinách rodinného bydlení. Nenechte si ujít podnětné, zajímavé i překvapivé setkání s vilovou architekturou, nenechte si ujít Slavné vily Olomouckého kraje...

24. dubna 2008 se v Šumperku uskuteční minikřest knihy Slavné vily Olomouckého kraje.

Stejnojmenná výstava bude od 24. dubna do 25. května 2008 přístupná ve Vlastivědném Muzeu.

Expozice a kniha

Výstava prezentuje padesátku zajímavých vil a rodinných domů Olomouckého kraje. Nejstarší z nich byly postaveny kolem poloviny devatenáctého století, nejmladší jsou aktuálními díly vzniklými v posledních letech. Návštěvníci zde naleznou jak fotografie, plány, dobové dokumenty, kresby a obrazy, tak dobový nábytek a modely některých staveb.

V městech a obcích Olomouckého regionu zanechali svůj otisk jak architekti zvučných jmen, tak málo známí, ale přesto velice pozoruhodní tvůrci. Za nejslavnější z olomouckých vil je považována secesní vila Primavesi, výjimečná nejen svou architekturou, ale i životními osudy svých stavebníků.

Výstavu myšlenkově doprovází kniha Slavné vily Olomouckého kraje, vydaná pražskou agenturou Foibos. Publikace, rozdělená do pěti kapitol, navazuje na předchozí knihy o rodinných sídlech pražských a brněnských. Čtenáři se mohou vydat na virtuální procházku vilami v Olomouci, Prostějově, Šumperku, Přerově a dalších obcích regionu. Součástí publikace jsou i životní osudy architektů a stavebníků, osudy domů a turistický průvodce.

Více o knize Slavné vily Olomouckého kraje.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník