SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Půvaby pátého pražského obvodu

FOIBOS - 21. 1. 23:00
Půvaby pátého pražského obvodu

Znáte slavné stavby svého města? Zastavte se s námi na okamžik, seznamte se podrobněji s historií pražské architektury... kostel sv. Filipa a Jakuba na Zlíchově

Ačkoliv sama farnost patřila k nejchudším v okolí Prahy, filipojakubský kostelík odjakživa hned upoutal pozornost všech poutníků. Není to dáno poměrně prostou a nenáročnou architekturou, ale především jeho umístěním na bělavém skalním útesu. Tato lokalita jistě upoutala i jezuity, kteří si velmi zakládali na vhodném umístění svých staveb a až do svého zrušení roku 1773 zde vykonávali duchovní správu. Za nich byl také starý kostelík zbořen a nahrazen v letech 1713–14 dnešní stavbou, vysvěcenou 5. května 1714 nedlouho po svátku Filipa a Jakuba. To již byl kostelík vybaven i novým inventářem. Fara zaniklá už roku 1749 byla obnovena po více než sto letech, 18. ledna 1872. Novým obydlím faráře se stal dům, který věnoval (při zachování vlastnického práva) tehdejší majitel zlíchovských vápenek a realit Max Herget.

www.slavnestavby.cz

Přejeme Vám příjemné čtení a pěkné procházky pražskými ulicemi...

Více o Slavných stavbách Prahy 5.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník