SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Půvaby pátého pražského obvodu

FOIBOS - 8. 2. 23:00
Půvaby pátého pražského obvodu

Znáte slavné stavby svého města? Zastavte se s námi na okamžik a rozhlédněte se kolem. Pražské ulice jsou překrásné... Zveme Vás k prohlídce Kláštera a vzdělávacího ústavu spol. Nejsvětějšího Srdce Ježíšova. Dveře se otevírají, vstupte!

Téměř na samé hranici Smíchova a Košíř, na svahu sousedícím se zahradou Kinských se v nenápadném ústraní nalézají dva podivuhodné církevní objekty. Zatímco na levé straně Holečkovy ulice se nachází novogotická budova někdejšího kláštera a kostela Sacré Coeur, protilehlý novorománský komplex tvoří klášter a kostel zasvěcený svatému Gabrielovi. Obě stavby náležejí architekturou i vnitřní uměleckou výzdobou k specifickému stylu, jenž byl šířen benediktiny sídlícími v německém Beuronu na Dunaji (dnešní spolková země Bádensko-Wűrttembersko). Odtud také dostal jméno – beuronská škola. Beuronská kongregace vznikla jako reakce na sekularizační politiku porevoluční Francie, kterou v tom později následovalo Prusko. Celkem založili třicet devět kongregací. Praha se pro ně – na přelomu 19. a 20. století – stala důležitým centrem. Mužští příslušníci řádu se usadili v Emauzích, kde velmi důkladně proměnili zdejší kostel. Na Smíchově v letech 1882 až 1884 přistavěli a po svém vyzdobili kostel k jedinému klášteru s ústavem pro výchovu dívek ze šlechtických a zámožnějších rodin v českých zemích, který náležel francouzské kongregaci paní Nejsvětějšího Srdce Ježíšova. Jako architekt byl pod stavbou kostela podepsán beuronský řádový stavitel, Belgičan Gislenus (Ghislan) Béthune (1855 až 1928), který navrhoval i klášterní stavby v mateřském Beuronu a ve Štýrském Hradci. Ten také – za podílu dalšího řádového architekta (samouka) a pozdějšího opata primase celé benediktinské konfederace Hildebranda de Hemptinne – vybudoval v novorománském slohu klášter pro ženské příslušnice řádu. Podle patrona jeho zakladatelky a mecenášky Gabriely Sweerts-Sporckové byl pojmenován sv. Gabrielem. To jméno bylo pak nesprávně vztaženo i na klášterní kostel, který je ve skutečnosti zasvěcen Zvěstování Panny Marie.Beuroni se sami starali o výzdobu svých kongregací. Výzdoby důmyslně vybudovaného klášterního areálu na Smíchově (i kostela v sousedícím areálu) se ujal Desiderius Lenz se svými pomocníky. Inspirací jim bylo starořecké a staroegyptské umění, výzdoba starokřesťanských bazilik i monumentální díla byzantská. Originální umění beuronů upadlo na dlouhá desetiletí v zapomenutí, historici umění se o něm většinou vyjadřovali jen okrajově, a často i s despektem. Objevováno začalo být opět až na sklonku 20. století, kdy nastal obecný zájem o historizující styly předchozího věku.

www.slavnestavby.cz

Přejeme Vám příjemné čtení a pěkné procházky pražskými ulicemi...

Více o Slavných stavbách Prahy 5.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník