SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Půvaby pátého pražského obvodu

FOIBOS - 2. 2. 23:00
Půvaby pátého pražského obvodu

Znáte slavné stavby svého města? Zastavte se s námi na okamžik a rozhlédněte se kolem. Pražské ulice jsou překrásné... Zveme Vás k prohlídce obytných domů U Karla IV., U Otakara II. a U Řetězového mostu. Dveře se otevírají, vstupte!

Kaurovy domy – tak jsou (často s jistou dávnou nostalgie) vzpomínány stavby, které stávaly na místě Nové scény na Národní třídě. Zatímco klasicistní nájemní domy z produkce významného stavitele Josefa Kaury na pravém břehu Vltavy padly za oběť novostavbě z druhé poloviny 20. století, jen pár set metrů přes řeku, ve Vítězné ulici se dochovaly a vešly do památkového fondu. Nacházejí se na Malé Straně, na samé hranici Prahy 5 a Prahy 1. Jejich výstavba souvisí s rozsáhlým projektem urbanistické úpravy vltavských břehů, k níž došlo ve čtyřicátých letech 19. století z podnětu nejvyššího purkrabího hraběte Karla Chotka. Zároveň byl přes řeku vystavěn řetězový most pojmenovaný po císaři Františku I. (na jeho místě je dnes most Legií), jenž ulehčil nejen Karlovu mostu, ale zejména výrazně zjednodušil a zrychlil spojení mezi dynamicky se rozvíjejícími průmyslovými předměstími – Smíchovem a Karlínem. Domy na levém břehu Vltavy vystavěl Josef Kaura mladší spolu s tesařem Karlem Fleuschingerem v letech 1842 a 1843 na pozemku, který za tímto účelem zakoupil roku 1841. V jejich architektonické podobě doznívá ještě klasicismus. Ve dvorech domů nazvaných jmény slavných panovníků české historie jsou dochovány zbytky gotické hradební zdi Malé Strany, u čísla 13 také drobná kaplička s plastikou Přemysla Otakara II. Svým typem byly domy typickými činžovními stavbami, jejichž výstavba byla pro těsnou barokní Prahu naléhavá a která – jak poznamenávají ve společné práci o architektuře 19. století Zdeněk Wirth a Antonín Matějček - »se stává na čas skoro jediným thematem stavebním velkého města«. Klasicistní bytové domy byly ve své době jistě pokrokem, navíc jejich vnější formy byly kultivované, dnešních představ o slušném bydlení však jejich interiéry ani zdaleka nedosahovaly. Josef Kaura mladší (1825-1882) pocházel z rodiny, která se zapsala do stavitelských a architektonických dějin Prahy, Josefův otec František byl zednický polír, stejné profesi se věnovali i Josefovi bratři Franz de Paula Joachim a Martin, mladší bratr Jan Nepomuk to pak dotáhl až na místodržitelského guberniálního radu. Přívlastek mladší měl Josefa odlišit od jiného pražského stavitele stejného jména (a s přívlastkem starší).

www.slavnestavby.cz

Přejeme Vám příjemné čtení a pěkné procházky pražskými ulicemi...

Více o Slavných stavbách Prahy 5.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník