SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Půvaby pátého pražského obvodu

FOIBOS - 16. 2. 23:00
Půvaby pátého pražského obvodu

Znáte slavné stavby svého města? Zastavte se s námi na okamžik a rozhlédněte se kolem. Pražské ulice jsou překrásné... Prohlédněte si Vilu Kinských s romantickým parkem. Dveře se otevírají, vstupte!

Mladý kníže Rudolf Kinský měl ještě život před sebou, když začal s budováním předměstské vily (villa suburbana) na úpatí Petřína, již za městskými hradbami. Jak by mohl tušit, že jeho život přetrhne v Kristových letech nešťastný pád z koně! S nadšením mladíka, který se právě oženil s Wilhelminou Colloredo, se ve svých dvaceti pěti letech pustil do budování letního sídla a romantického parku, kde ovšem prakticky jedinou romantickou stavbou byl katarakt, jak by tenkrát pojmenovali vodopád. Stráně Petřína k tomu byly přímo předurčeny, nejen že zde byl velký spád terénu, ale ke všemu ještě silné prameny, které stačily vodopád dostatečně zásobovat. Hlavní a nejdůležitější stavbou parku byla samotná vila, vybudovaná v antickém duchu. Autorem stavby byl absolvent vídeňské Akademie Heinrich Koch (1781–1861), rodinný architekt Kinských. Stavbu vybavil na čelní i zadní straně antikizujícím portikem, charakteristickým pro antické římské chrámy. Na čelní straně použil Koch dórského řádu, na opačné iónského, takže stavba splňovala i výchovné požadavky, kladené na stavby v anglické zahradě. Dispozice vily stále ještě vycházela z francouzského barokního zámku typu maison de plaisance, ale byla již vybavena současnými technickými novinkami. Podlaha typu terazzo byla objednána ve Vídni, stejně jako horkovzdušné topné systémy, jen tradiční řemesla obstarávali Pražáci. U vily v této době již pochopitelně nesměla chybět zahrada, jejíž výstavbou kníže pověřil Franze Höhnela († 1830) a po jeho smrti Friedricha Wünschera, pocházejícího z Meiningenu, místa proslulého anglického parku. Současně se stavbou vily budovaly se v zahradě stáje a kůlny pro vozy, také „švýcárna“ a překvapivě je zmíněna i jakási stáj pro osly. Urovnával se svah a navezena byla kvalitní hlína. V létě 1830 se vyzdívala vodní štola, budovala se ohradní zeď, současně se stavěl skleník a byt zahradníka, zřizovány byly cesty a podle toho, že se mluví o můstku u vodopádu, musel být nejpozději v květnu 1830 vodopád zprovozněn. Až téměř o sto let později park, koncipovaný v národopisném duchu (od roku 1908 bylo do vily přemísťováno Národopisné muzeum), doplnil kostelík sv. Michala z Medvedovců u Mukačeva na Podkarpatské Rusi vedle dalších artefaktů. Rekonstrukce letohrádku Kinských, která probíhala v letech 2002 – 2003 podle projektu Projektového ústavu pro architekturu a pozemní stavby spol. s r. o., byla provedena pro potřeby národopisného oddělení Národního muzea.

www.slavnestavby.cz

Přejeme Vám příjemné čtení a pěkné procházky pražskými ulicemi...

Více o Slavných stavbách Prahy 5.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
Průměrné hodnocení tohoto článku je: 2
(hodnotilo 1 čtenářů)
TOPlist SEO Rozcestník