SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Půvaby pátého pražského obvodu

FOIBOS - 12. 2. 23:00
Půvaby pátého pražského obvodu

Znáte slavné stavby svého města? Zastavte se s námi na okamžik a rozhlédněte se kolem. Pražské ulice jsou překrásné... Zveme Vás k prohlídce Kostela sv. Jana Nepomuckého. Dveře se otevírají, vstupte!

Existence osady Košíře je doložena už v roce 1185. Obyvatelé Košíř však museli duchovní útěchu po staletí hledat za hranicemi obce. Nic na tom nezměnilo spojení se Smíchovem (1851), ani následné osamocení (1859), ani povýšení na město (1896). Vlastní chrám získaly Košíře až v polovině 20. století. Místnímu kostelnímu spolku se roku 1938 podařilo koupit lukrativní parcelu na jižním vyvýšeném okraji Košířského náměstí. Ještě téhož roku byl magistrátem a arcibiskupstvím schválen projekt architekta Jaroslava Čermáka, stavět se však začalo až v okupačním roce 1940. Hrubá stavba byla hotova a vysvěcena v květnu 1942. Poprava vedoucího stavitele Coufala za heydrichiády úplné dokončení stavby odsunula do poválečných dob. Definitivně podobu pak kostel získal až na přelomu osmdesátých a devadesátých let. Kostel je už na první pohled velmi jednoduchý, stroze geometrický. Dominantou je padesát metrů vysoká hranolovitá věž, zakončená stylizovanou zvonicí, v níž měly být zavěšeny čtyři zvony. Také interiér je jednoduchý, ovšem s velmi efektním využitím mohutného proudu světla, které sem vniká stropem. Velmi zajímavá je i vnitřní výzdoba kostela, která v mnoha prvcích akcentují prvky z nepomucenské ikonografie. Motiv jazyka se například objevuje u kazatelny, kropenky. Reliéf nad oltářem je dílem sochaře Jindřicha Wielguse, vitráže navrhl malíř Josef Liesler. Stavba košířského kostela souvisela se snahou římskokatolické církve vybudovat na pražských předměstích tolik svatostánků, kolik jich měla koruna Bohorodičky na mariánském sloupu strženém roku 1918. Idea formulovaná světícím pražským biskupem Antonínem Podlahou našla konkrétní výraz ve spolku Dílo blahoslavené Anežky Přemyslovny, který se snažil o rozvoj moderní sakrální architektury. Z jeho iniciativy vznikly například kostel sv. Anežky Přemyslovny na Spořilově či kostel sv. Terezie od Ježíška v Kobylisích. Ve spolku se angažoval také architekt Jaroslav Čermák (1901-1990), jinak člen III. řádu sv. Františka.

www.slavnestavby.cz

Přejeme Vám příjemné čtení a pěkné procházky pražskými ulicemi...

Více o Slavných stavbách Prahy 5.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
Průměrné hodnocení tohoto článku je: 2
(hodnotilo 1 čtenářů)
TOPlist SEO Rozcestník