SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Půvaby pražské architektury

FOIBOS - 18. 1. 23:00
Půvaby pražské architektury

Znáte slavné stavby svého města? Zastavte se s námi na okamžik a rozhlédněte se kolem. Zveme Vás k prohlídce Vodárenské věže Děvín. Dveře se otevírají, vstupte!

Se jménem architekta Karla Hubáčka je spojována zejména televizní věž na hoře Ještěd, za niž v roce 1969 získal velmi prestižní Perretovu cenu, již uděluje Mezinárodní unie architektů (UIA). V jejím stínu zůstávají jiné Hubáčkovy stavby, ačkoli i ony jsou unikátní nejen z estetického hlediska, ale i užitými technologiemi. Jedna z nich se nachází na místě dávných Dívčích hradů. Hubáčkova stavba má zdánlivě jednoduchý účel. Slouží jako vodárenská věž a přečerpávací stanice, potrubím je spojená s vodojemem v Jesenici. Má vyrovnávat nestejně silný tlak dodávek vody či eliminovat rázy v potrubí. V podstatě jde o tři spojené ocelové tubusy, každý o průměru 180 centimetrů. Mezi nimi je schodiště, vše zakryto společným pláštěm. »Voda musí nahoru do věže. Zdálo se mi nejchytřejší postavit vedle sebe tři roury, nastojato, a když jsem je už takové měl, byla z nich architektura.« Tak, s jistou sebeironií líčí vznik projektu Karel Hubáček v obsáhlém rozhovoru s historikem architektury Rostislavem Šváchou. Padesát metrů vysoká úzká stavba je ovšem v otevřeném prostoru vystavena silnému větru. Nepříznivé příčné kmity vyrovnávají kyvadla uložená v horní části věže. Žlutý nástavec připomíná písmeno H, a Hubáček byl kvůli tomu v sedmdesátých letech dokonce pomlouvám, že si postavil nad Prahou pomník. Kyvadla jsou patentem konstruktéra Zdeňka Patrmana a byla využita i u jiných staveb navržených Karlem Hubáčkem a dalšími architekty z libereckého sdružení SIAL. Patří k nim již zmíněná televizní věž na Ještědu, radiové vysílače v Súdánu a Jemenu či meteorologická věž v Praze-Libuši, která vznikala souběžně s vodárenskou věží na Dívčích hradech. Ovšem i další části stavby jsou technologicky zajímavé. Spojení tří tubusů bylo navrženo tak, aby vytvořilo Vierendelův nosník, poznamenává Hubáčkův kolega ze SIALu, architekt Miroslav Masák. A doplňuje: »Prohnuté mezistěny jsou zaskleny Copilitem, část pláště obalujícího ocelové tubusy má tepelnou izolaci z plynosilikátové přizdívky a vnější kůži z hliníkových plechů Sidalvar.«

www.slavnestavby.cz

Přejeme Vám příjemné čtení a pěkné procházky pražskými ulicemi...

Více o Slavných stavbách Prahy 5.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník