SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Slavné vily Olomouckého kraje

FOIBOS (text a foto) - 12. 6. 22:00
Slavné vily Olomouckého kraje

Architektonicky významná či zajímavá rodinná sídla, která vznikala od poloviny 19. století do současnosti na území olomouckého regionu, mapuje výstava Slavné vily Olomouckého kraje v Muzeu moderního umění a stejnojmenná publikace vydaná při této příležitosti.

Společný projekt Muzea umění Olomouc, Národního památkového ústavu v Olomouci a agentury Foibos prezentuje pět desítek významných staveb. Navazuje na výstavní a ediční řadu Slavné vily, která postupně představuje architektonicky zajímavé objekty celé republiky.
Olomouc, Prostějov, Přerov, Jeseník, Teplice nad Bečvou, Lutín, Hranice, Lipník nad Bečvou, Velký Týnec, Háj u Mohelnice, to jsou města a obce, do nichž je možné podniknout výlet na výstavě a s doprovodnou knihou Slavné vily Olomouckého kraje.

„Svoje stavby zde v představovaném období od poloviny 19. století do dnešních dnů zanechali jak architekti zvučných jmen, tak málo známí, přesto však pozoruhodní tvůrci. O secesní olomoucké vile Primavesi vědí mnozí. Málokdo však tuší, že její autoři projektovali i pro další moravská a slezská města, například pro Jeseník a Prostějov. Světové proslulosti se těší i dílo Lubomíra Šlapety, naopak neméně krásné stavby manželů Elly a Oskara Oehlerových teprve čekají na zhodnocení. Stejně jako soubor obydlí šumperských či olomouckých podnikatelů 19. století nebo výkvět prostějovského funkcionalismu,“ sdělil Pavel Zatloukal, ředitel Muzea umění Olomouc, autor koncepce výstavy a editor publikace.

„Zajímalo nás nejen to, v jakém stylu byly vybrané domy vystavěny, ale i to, jakou formu domova představují. Na padesáti komorních příbězích se tak rozvíjí vyprávění o padesáti příkladech hledání novodobé podoby domova,“ řekl Zatloukal s tím, že kurátoři museli vybírat z mnohem většího počtu staveb.

„Konečný výběr byl motivován nejen kvalitou vlastních objektů, ale také snahou postihnout typologii a naznačit rukopis nejzajímavějších autorů,“ doplnil ředitel MUO

Jak na výstavě, tak v publikaci je přitom nejméně zastoupena současná architektura. „Přes veškerou snahu jsme nalezli jen málo staveb natolik kvalitních, aby obstály jak ve srovnání s ukázkami z předchozích desetiletí, tak s tím, co se v posledních patnácti letech staví v některých jiných částech naší země. To, co jsme objevili, je navíc doslova utopeno v množství balastu,“ upozornil Zatloukal.

Příběhy vil a vůbec rodinného bydlení v rámci Olomouckého kraje, která je podle Zatloukala vzrušující mozaikou často tragických osudů umělců a jejich zákazníků, jsou na výstavě představeny prostřednictvím velkého množství dobové či současné dokumentace - kresby, plány, fotografie, modely, nábytek. Návštěvníci však v sále Trojlodí uvidí také obrazy současného olomouckého malíře Miroslava Šnajdra staršího z cyklu Pocta Gustavu Klimtovi.

„Obrazy Gustava Klimta, jedné z ústředních osobností vídeňské secese, zdobily stěny slavné vily Primavesi. Miroslav Šnajdr se Klimtovým, především pak krajinářským dílem inspiroval a domníváme se, že vystavení jeho pláten v sousedství dobových dokumentů a fotografií bude pro diváky zajímavým doplňkem dokreslujícím atmosféru, jaká mohla v době největší slávy olomoucké novodobé architektury panovat,“ vysvětlil ředitel MUO.

Publikace, která výstavu doprovází, je již třetí z ediční řady Slavné vily vydávané pražskou uměleckou agenturou FOIBOS. Předcházely jí knihy o rodinných sídlech pražských a brněnských. Součástí publikace, jejíž vydání finančně podpořil nejen Olomoucký kraj, ale také města Olomouc, Přerov, Prostějov a Šumperk, jsou životní příběhy architektů a stavebníků, osudy domů, ale také turistický průvodce. Do konce roku 2008 by měla agentura FOIBOS ediční řadu doplnit o „Slavné vily“ všech krajů. Záštitu na projektem převzala první dáma Livia Klausová. Ta spolu s prezidentem republiky Václavem Klausem navštíví vernisáž olomoucké výstavy a ujme se slavnostního křtu publikace.

Datum výstavy Slavné vily Olomouckého kraje

13. 6. – 14. 10. 2007
(vernisáž – 13. 6. 2007 v 18.30 hodin)

Místo výstavy

Muzeum umění Olomouc - Trojlodí

Pořadatelé výstavy

  • Muzeum umění Olomouc – Muzeum moderního umění
  • Umělecká agentura Foibos, a.s.
  • Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Olomouci

Autor koncepce výstavy, editor publikace

Pavel Zatloukal

Spoluautoři

Martin Horáček, Martina Mertová, Jakub Potůček, Miroslav Sychra (fotografie)

Doprovodný program výstavy

11. 9. - 17.00 hodin

Komentovaná prohlídka výstavy
Příběhy slavných vil Olomouckého kraje, osudy umělců a jejich zákazníků a historií rodinného bydlení od poloviny 19. století do současnosti provádí autor koncepce výstavy, historik architektury a ředitel Muzea umění Olomouc Pavel Zatloukal.

Muzeum umění Olomouc – Muzeum moderního umění, Denisova 47, Olomouc

Názory ke článku

30.12. 13:08Nový

Zasílání upozornění na nové názory je dostupné jen zaregistrovaným uživatelům. Prosím přihlašte se nebo se zaregistrujte.

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník