SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Architoulky Přemysla Veverky: Čtvrté

Přemysl Veverka - 3. 1. 05:00
Architoulky Přemysla Veverky: Čtvrté

Z Tábora, kam mě po více než čtyřiceti letech v Praze a krátkém pobytu na Kutnohorsku přivála náhoda, je do Chýnova jen kousek. Měl jsem pádný důvod, abych se tam vypravil – roku 1872 se v Chýnově narodil František Bílek.

Architektura je jedinečné zjevení také proto, že v ní doslova srůstá technické a estetické působení s lidskými osudy. Vždyť v dílech architektů lidé žijí, takže v nich zanechávají otisky své doby, své názory, vztahy a city, zrození i smrt. Říká-li se o historii, že je pamětí národa, pak říkám, že architektura je pamětí zdí.

Chýnovská Bílkova vila

A tak se dívám na patrovou vilu Františka Bílka v chýnovské Údolní ulici, kterou si tam sochař, grafik, ilustrátor a jistě i náboženský myslitel na zahradě otcovského stavení roku 1898 – jako šestadvacetiletý – podle vlastního návrhu postavil. A pojal ji nejen jako přístřeší pro sebe a své důvěrné přátele, ale i jako do jisté míry monumentální sochařský ateliér, realizovaný v celé polovině domu v podobě „anglické schodišťové haly s úzkým ochozem na úrovni prvního patra“, jak píše Rostislav Švácha v knize Slavné vily Jihočeského kraje (Foibos ve spolupráci s dalšími institucemi, 2007). Tentýž autor poznamenává, že Bílka inspirovala anglická vilová architektura z konce 19. století, tedy i „úcta k přírodním materiálům (…), k neomítaným cihlám stěn a dřevu, které sochař použil pro štíty, balkony, venkovní schodiště i pro šikmé podpěry mansardové střechy“.

Ale já už stojím před jižní stěnou pozoruhodného domu a v úžasu hledím na štukový reliéf, Bílkovo dílo, zobrazující matku, která zahaluje nahého syna, a doprovodný nápis „Jsme přikryti“ mi zní jako magická formule. Není pochyb, že tvůrce chtěl touto stavbou „přikrýt“ nejen sebe, svou vlastní existenci, ale zřejmě i pocit zoufalství nad vinami člověka, který Bílka v jeho raném období provázel, možná i zklamání, jehož se mu po stipendijním pobytu v Paříži roku 1891 dostalo. Příslušná komise v čele s J. V. Myslbekem a Vojtěchem Lannou prohlásila Bílkovo stipendium za promarněné, odňala mu je a dílo mladého sochaře, inspirované silným náboženským cítěním, odsoudila. Ostatně, obrazy zklamání, zoufalství či viny nejsou symbolistickým umělcům cizí – a František Bílek jím nepochybně byl. Dokazují to i reliéfy, jež vytvořil na dalších stěnách chýnovského domu a které představují ucelený „ikonografický program zachycující lidský život od zrození k dospělosti a zániku“, jak jsem se dočetl v jisté studii.

František Bílek

A to je klíč k přátelství, jež mezi Františkem Bílkem a o čtyři roky starším básníkem Otokarem Březinou vzniklo. Březina, signatář manifestu České moderny z roku 1895, žijící samotářsky jako učitel v Nové Říši na Moravě, přijíždí za Bílkem do Chýnova často a dva velcí symbolisté si podávají ruce. A jsou to ruce Bílkových figur, jež sochař umisťuje do výmluvně patetických poloh, ať už ruce nešťastně svěšené k zemi nebo mocně se vzpínající k nebesům, jsou to i Ruce Otokara Březiny, jak zní název jeho básně ze stejnojmenné sbírky z roku 1901, kterou Bílek doprovodil ilustračními díly. „Hle, v této chvíli ruce milionů potkávají se, magický řetěz, / jenž obmyká všechny pevniny, pralesy, horstva / a přes mlčenlivé říše všech moří vzpíná se k bratřím,“ píše Březina.

„Ruce milionů“ se sice v chýnovském domě nepotkávaly, ale „magický řetěz“ tvořilo pouto, jež se tam mezi Bílkem a Březinou vytvářelo. Stejně často přijížděli další přátelé, básník Julius Zeyer, o jedenatřicet let starší než sochař, a malířka Zdenka Braunerová. Vždycky si měli co říci. A tak paměť zdí dosvědčuje, že vila Františka Bílka v Chýnově je součástí kulturněhistorických a společenských proměn, které přelom 19. a 20. století provázely. Jedno mi však jasné není – proč Bílkovi přátelé říkali tomuhle domu „chaloupka“. Vždyť mnohem víc než stavení z venkovského románku stavba připomíná sídlo vizionářského vhledu, mystiky a vzepětí ducha.

Interiér chýnovské „chaloupky“

Bílkova pražská vila
Bílkova vila v Chýnově

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
Průměrné hodnocení tohoto článku je: 1.6
(hodnotilo 14 čtenářů)
TOPlist SEO Rozcestník