SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

ARCHITEKTURA: Další a další Slavné vily

Neviditelný pes - Zdeněk Lukeš - 20. 2. 09:34
ARCHITEKTURA: Další a další Slavné vily

Začalo to před pár lety nenápadně: agentura Foibos, která mimochodem propaguje české sklo v zahraničí nebo pořádá divadelní přehlídky nejlepších mimopražských představení v Praze, získala nájem v Trmalově vile od Jana Kotěry v Praze-Strašnicích. Kromě přednášek a dalších aktivit se rozhodli zabývat se bydlením v rodinných domech. Vznikla tak malá výstava a současně první knížka o pražských vilách.

A ukázalo se, že toto téma lidí zajímá. Samozřejmě nejen samotná architektura, ale také možnost nahlédnout přes práh. A rovněž osudy lidí, kteří si zajímavý dům nechali postavit. Knížka se dobře prodávala a prodává se, nyní už třetí doplněné vydání.

A nezůstalo jen u Prahy, a tak začíná vznikat celá jednotně upravená edice, představující rodinné domy v různých krajích. Nejdříve vyšly Brněnské vily, pak Vily Olomouckého kraje, nedávno kraje Jihomoravského a Jihočeského. Autorské týmy vždy tvoří renomovaní odborníci. Nechybí ani mapky nejzajímavějších lokalit a další informace.

A teď jsem dostal pozvánku na vernisáž Vil Ústeckého kraje. Do konce letošního roku by měly vyjít publikace věnované domům v ostatních krajích. Souběžně ovšem vznikají i výstavy, a tak bude nakonec k dispozici přes 700 hesel a možnost uspořádat jednu velkou celkovou expozici na toto téma…

Kromě knížek a výstav vznikl i rozhlasový cyklus, věnovaný pražským a brněnským vilám (pro stanici Vltava – viz též zde) a název Slavné vily® byl dokonce patentován. Dobrý nápad se tedy podařil, což je důležité pro připomenutí některých osobností nejen z řad architektů, ale i proto, že takto propagované stavby mají větší šanci na opravu, pokud se jí dosud nedočkaly…

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník