SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Dům umění čeká oprava

Markéta Stulírová - Brněnský deník - 21. 1. 10:39
Dům umění čeká oprava

Brno - Husákovo 3 1, Slavné jihomoravské vily a Frame 007. Tak se jmenovaly poslední tři výstavy, které mohli v prosinci 2007 návštěvníci Domu umění města Brna zhlédnout.

Letos totiž čeká Dům umění kvůli špatnému technickému stavu budovy rekonstrukce a výstavní síň na Malinovského náměstí tak zůstane veřejnosti uzavřena.

„O nutnosti rekonstruovat budovu se začalo mluvit již před deseti lety. Kvůli plánovanému rozsahu oprav exteriéru i interiéru se však oprava posunula. Následovalo pak razantní snížení částky určené na rekonstrukci, kterou se nakonec díky pochopení současné politické reprezentace, podařilo navýšit. Tato částka nám už umožňuje uvést Dům umění, který je zároveň významnou stavební památkou, do důstojného stavu a výrazně zvýšit kvalitu výstavních prostor,“ uvedl ředitel Domu umění města Brna Rostislav Koryčánek. Rekonstrukci zaplatí město Brno a odhadovaná částka je čtyřicet čtyři milionů a sto tisíc korun. Nové úpravy Domu umění navrhli architekti Petr a Markéta Hrůšovy z Ateliéru Brno.

„Ve výstavních sálech zmizí tělesa ústředního topení a opravena bude vzduchotechnika v horních sálech, které se v létě přehřívají a v zimě je nemůžeme vytápět. Přibude i nový výtah, který zajistí lepší stěhování expozic, ale hlavně zlepší bezbariérový přístup. Také chystáme nové audio ozvučení, které bychom chtěli využívat hlavně na přednáškách,“ dodal Koryčánek. Zvenku dům dostane novou omítku a v suterénu bude nová kavárna – v podzemí i v levém rohu přízemí, rozděleni totiž budou kuřáci a nekuřáci.

„Budova se stane otevřeným prostorem, čemuž napomůže nový ochoz, který se využije zejména při společenských událostech. Lépe propojit stavbu s okolím pomůže rozsáhlý odkop zeminy, který odstraní vlhkost spodního zdiva a vytvoří kolem kavárny prostornou terasu,“ upřesnil Koryčánek.

Nově zrekonstruovaná budova se podle odhadů Brňanům poprvé představí v lednu roku 2009. Do té doby bude – tak jako doposud – Dům umění města Brna vystavovat v Domě pánů z Kunštátu a Galerii G99, jež pod Dům umění města Brna také patří. Do domu pánů z Kunštátu se také přestěhuje vedení a zaměstanci, aby se mohli i v době rekonstrukce věnovat své práci.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník