SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Dům umění představí slavné Jihomoravské vily

Znojemský deník - David Grossmann - 25. 2. 10:29
Dům umění představí slavné Jihomoravské vily

Znojmo – Neoklasicistní Weinbergerova vila na ulici Rudoleckého z roku 1926 nebo o šest let starší funkcionalistická Marešova vila se staly součástí výpravné publikace Slavné vily Jihomoravského kraje. Její výstavní podobu od čtvrtka prezentuje Dům umění ve Znojmě.

„Na výstavě bude padesátka panelu s padesátkou nejvýznamnějších jihomoravských vil od pozdního devatenáctého století po současnost. Panely jsme doplnili zapůjčeným dobovým nábytkem z Muzea města Brna a dalšími artefakty,“ řekla ředitelka Jihomoravského muzea ve Znojmě Vladimíra Durajková. Návštěvníci tak budou moci na vlastní oči vidět například slavné křeslo architekta Ludwiga Miese van der Rohe z vily Tugendhat nebo unikátní dobové fotografie Marešovy vily.

Každé stavbě je na výstavě věnován stručný text s popisem dispozičního řešení, použitých konstrukcí a materiálů, s charakteristikou jejího stylu, navíc v kontextu tvorby příslušného autora i dobového architektonického vývoje. Každý objekt doplňuje archivní a nově pořízená fotografická a plánová dokumentace. „Pozornost jsme zaměřili také na osobnosti stavebníků, kteří při budování svého individuálního bydlení vedli s architekty plodný dialog. Byli mezi nimi politici, průmyslníci, bankéři, advokáti, spisovatelé, redaktoři, lékaři, vysokoškolští a gymnaziální profesoři,“ řekl jeden z autorů knihy Jan Sedlák.

Výstava v Domě umění potrvá do poloviny března.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník