SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Klenoty Ústeckého kraje: Kotěrova kolonie v Lounech

Lenka Krejcarová . Týden.cz - 26. 3. 23:00
Klenoty Ústeckého kraje: Kotěrova kolonie v Lounech

Připomenout poněkud pozapomenuté dílo architekta Jana Kotěry a zároveň upozornit na slavné stavby Ústeckého kraje si klade za cíl výstava, jež začíná příští středu v malebných prostorách pražské Trmalovy vily.

Lidé, kteří na výstavu nazvanou "Slavné vily Ústeckého kraje: Kotěrova kolonie v Lounech" zavítají, se mohou těšit na soubor unikátních dobových i současných fotografií. Prohlédnout si budou moci také původní plány, model Kotěrovy kolonie i nejtypičtějšího zástupce rodinného domu.

Ačkoli se výstava nazývá Slavné vily Ústecka, expozice jich nabídne pouze část. Hlavní slovo v rámci expozice dostane výstavba čtvrti pro železniční zaměstnance z pera Jana Kotěry. Právě při navrhování této kolonie architekt uplatnil jako vůbec první v Čechách koncept zahradního města, jež by spojovalo výhody města a venkova v jeden celek. Inspiraci přitom čerpal z bohatých znalostí z německých a anglických zahradních měst.

Pohled na Kotěrovu kolonii v Lounech.Kolonie se podle Kotěrových plánů z roku 1909 neměla skládat pouze z rodinných domů pro železniční zaměstnance. Počítal také se zázemím: školou pro děti, kostelem a obchody. Chybět neměly ani restaurace, lázně nebo veřejné prádelny. Na mnohé z toho nakonec nedošlo. Čáru přes rozpočet Kotěrovi udělaly finanční možnosti dráhy. Uskutečnění se tak dočkala jen horní - takzvaná vilová - část kolonie a dvě prádelny.

Přiškrcený rozpočet však Jana Kotěru od dokončení díla neodradil. Po válce se do Loun vrátil a postavil ještě takzvané Osmidomy. Jejich poznávacím znamením jsou pálené cihly kombinované s režným zdivem, lehké ornamentální zdobení a důraz na praktičnost. Domů vzniklo celkem třiapadesát z devíti různých typů. Bydlet v nich mohly dvě až jedenáct rodin.

Výstavu pořádá Kotěrovo centrum ve spolupráci s Oblastním muzeem v Lounech. Zájemci si expozici budou moci prohlédnout od 1. dubna do 17. května 2009 v prostorách Trmalovy vily v pražských Strašnicích.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník