SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Lanškrounské vily a Slavné vily Pardubického kraje

Marie Hrynečková - www.lanskrounsko.cz - 7. 2. 08:55
Lanškrounské vily a Slavné vily Pardubického kraje

Výstava LANŠKROUNSKÉ VILY instalovaná společně s putovní výstavou SLAVNÉ VILY PARDUBICKÉHO KRAJE, byla slavnostně zahájena 5. února v galerii Městského muzea Lanškroun. Při vernisáži zaznělo několik písní v podání Tetiany Stepasjuk, učitelky ZUŠ J. Pravečka.

Na klavír ji doprovodila studentka AMU v Praze Kristýna Stepasjuk. Vernisáži byla přítomna Lenka Jirátová, jednatelka společnosti FOIBOS Praha, jež vydala v roce 2009 knihu Slavné vily Pardubického kraje. Nechyběl ani jeden ze spoluautorů publikace Mgr. Jakub Potůček, kunsthistorik a asistent filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Podle slov L. Jirátové, byly vily Pardubického kraje zařazeny do projektu Slavné vily Čech, Moravy a Slezska.

Po dobu trvání výstavy, tj. do 3. dubna, si mohou návštěvníci publikaci Slavné vily Pardubického kraje zakoupit přímo v městském muzeu. Lanškroun je v knize zastoupen dvěma konkrétními stavbami, a to vilou Otto Piffla, postavenou v roce 1913 v Kypuši za lanškrounskými rybníky a dále moderním domem Mgr. Jiřího Vávry vybudovaným v letech 2006 až 2008 na ulici Slovenské čp 1018.

Výstava v části LANŠKROUNSKÉ VILY dokumentuje zajímavé domy, postavené v našem městě převážně v první třetině dvacátého století. Na formování architektonické tváře města se tehdy podílel například architekt Richard Kreissl, který v roce 1906 navrhl dům ve stylu secese na ul. Dobrovského čp. 43. V něm dnes sídlí městský bytový podnik. Z téhož roku a od stejného stavitele pochází také dům č. 12 na náměstí J. M. Marků, kde v současné době sídlí úředníci městského úřadu a městská policie. V roce 1901 až 1904 vznikly na ulici Žižkově dvě honosné vily továrníka Páma (čp. 376 a 417). V průběhu dvacátých a třicátých let ovlivňoval architekturu staveb v Lanškrouně Rudolf Ilgner. Jím navržené domy jsou např. v ulici P. Jilemnického čp. 423, Husově čp. 569 a Dukelských hrdinů čp. 683. Zajímavou historii má rovněž vila z roku 1904 v ulici Nádražní čp. 421, která byla v roce 1945 přidělena do národní správy Ing. Bohumilu Modrému, legendárnímu hokejovému brankáři. Ředitelka městského muzea PaedDr. Marie Borkovcová upozornila také na rozlehlou vilu, kterou si nechal v roce 1871 postavit továrník Eduard Langer. Jde o nynější Společenský dům.

Marie Borkovcová při vernisáži hovořila také o běhu času, který se na stavbách podepsal. „Ne všechny rodinné domy se předávaly z generace na generaci. V naší oblasti bývalého Hřebečska jsme některé z vil získali po vysídlených Němcích a potom v komunistickém režimu měly ne vždy dobrou správu. Nemajetní občané, nedostatek stavebních materiálů, nevhodné stavební techniky a necitlivost k historickým hodnotám se na nich podílely. V současné době je tomu už naopak. Máme zde mnoho výborných příkladů záchrany vil z první poloviny 20. století. Závisí to samozřejmě na solventnosti občanů, investorů, na vzdělání architektů a také na šikovnosti stavebníků. A ještě k moderní architektuře. V našem městě žije mladý architekt Přemysl Kokeš, který realizoval řadu významných staveb, za něž dostal ocenění. A také část této výstavy je mu věnována. Víte, že cenu dostal například za Jiráskovo náměstí (2004), za Pekařství a cukrářství Sázava (2010), za stavbu, která doplnila prostor na náměstí, advokátů manželů Mackových (2006). A samozřejmě oceňujeme práci dalších současných stavebních inženýrů a architektů. Za mnohé bych zdůraznila činnost ing. Antonína Němce nebo MgA. Patrika Zamazala.“

Patronát nad celým projektem o slavných vilách v České republice převzala manželka prezidenta republiky paní Livia Klausová a Ministerstvo kultury ČR. Záštitu nad výstavou Slavné vily Pardubického kraje převzal hejtman Radko Martínek a také starostka města Lanškroun Mgr. Stanislava Švarcová. Ta při příležitosti křtu publikace popřála městu Lanškroun: „dostatek osvícených investorů, aby zde vznikaly nové krásné stavby, ve kterých se i velice dobře žije. Šikovné architekty a stavitele totiž už v Lanškrouně máme,“ řekla.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
Průměrné hodnocení tohoto článku je: 1
(hodnotilo 1 čtenářů)
TOPlist SEO Rozcestník