SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Muzea na Žďársku navštívilo loni více lidí

Žďárský deník - 12. 1. 10:07
Muzea na Žďársku navštívilo loni více lidí

Žďársko – Ve většině muzeí měst žďárského okresu zaznamenávají za loňský rok nárůst počtu návštěvníků. Málokde se ale těmto zařízením daří tak, jak tomu bylo loni ve Žďáře. Tam totiž meziročně stoupla návštěvnost o zhruba 1 500 osob.

I na Žďársku se ale najdou zařízení, kde se návštěvnost nezměnila, nebo naopak poklesla. Do Muzea Velké Meziříčí zavítalo v roce 2010 bezmála pět tisíc lidí, což je oproti roku 2009 snížení o čtyřicet procent. „Ale vzhledem k tomu, že se do celkové návštěvnosti započítává i návštěvnost akcí, kterých mělo v roce 2010 muzeum minimum, nedošlo ani tak k poklesu návštěvnosti stálých expozic, ale k poklesu návštěvnosti akcí,“ uvedla ředitelka velkomeziříčského muzea Irena Tronečková s tím, že návštěvnost expozic je pak téměř totožná s rokem 2009.

Největší úspěch měly podle ní loni shodně dvě výstavy - Slavné vily kraje Vysočina a Jepičí okamžiky Stanislava Vodičky ze sbírek muzea.

Čtyřicetiprocentní pokles návštěvnosti pak zaznamenala Galerie synagoga v Meziříčí, jež se v uplynulém roce stala cílem celkem 1 096 osob.

Propagace

Naproti tomu z mírného zlepšení mají radost ve Svratce. Do tamního muzea v roce 2010 našlo cestu asi 1 200 až 1 500 lidí. „Udělali jsme letáky, zlepšili propagaci a je vidět, že to funguje,“ podotkl vedoucí muzea Martin Mudroch.

Především loňská akce Setkání Nových Měst Evropy je příčinou nárůstu návštěvnosti v Horáckém muzeu v Novém Městě na Moravě. Během dvou dní totiž do tohoto kulturního zařízení zavítalo bezmála dva tisíce osob. Díky tomu činí loňská návštěvnost Horáckého muzea 9 696 lidí. Z toho 5 434 osob bylo platících, zbytek pak tvoří děti do šesti let, důchodci, postižení nebo návštěvníci akcí, na něž byl vstup volný. V roce 2009 si našlo cestu do Horáckého muzea lidí o něco méně – 8 939.

Přibližně stejně vysokou návštěvnost jako v předešlých letech loni zaznamenali v Městském muzeu Bystřice nad Pernštejnem – přišlo tam opět kolem 8 tisíc zájemců.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník