SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Národní památkový ústav má novou šéfku

aktuálně.cz - 6. 12. 14:53
Národní památkový ústav má novou šéfku

Praha - Národní památkový ústav má novou šéfku. Stala se jí Naděžda Goryczková.

Do čela Národního památkového ústavu ji v úterý jmenoval ministr kultury Václav Jehlička.

Dosavadní ředitelku ostravského pracoviště památkového ústavu ministerstvu doporučila výběrová komise.

Odbornice na moderní a současnou českou architekturu a spoluautorka publikace Slavné vily Moravskoslezského kraje Naděžda Goryczková nahradí v křesle Pavla Jerieho. Ten se rozhodl odejít z ředitelského místa už v červnu.

Oznámil to dopisem mistrovi kultury. Uvedl i důvody, které jej k tomu kroku vedly.

Bývalý ředitel: Nedařilo se mi dát ústav "dohromady"

Řekl například, že nemá možnost "dát ústav dohromady a dělat organizační změny". Zmínil se také o tlaku, který na něj byl vyvinutý kvůli tomu, že by se údajně měly vložit vybrané památky do nově založeného právního subjektu.

Jerie navíc minulý rok navrhl změnu statutu Národního památkového ústavu. Tak by se uvolnila cesta k reorganizaci ústavu, který někdy bývá kritiky označován za "moloch" s mnoha zaměstnanci. Nový statut ministerstvo podepsalo až koncem září 2007, ale tehdy již zadalo audit a přípravu reorganizace pozastavilo.

Mimisterstvo kultury tehdy za audit zaplatilo 1,5 milionu korun, výsledky má na stole už od letošního února. Jsou ale tajné. Ministerstvo říká, že je nechce zveřejnit proto, aby s nimi mohl pracovat nový člověk ve vedení ústavu.

Mezi posledními třemi zájemci, ze kterých ministerstvo nového generálního ředitele Národního památkového ústavu vybíralo, byli kromě Naděždy Goryczkové také dlouholetý vysoce postavený pracovník ministerstva a někdejší "jednodenní" ředitel ústavu Zdeněk Novák a bývalý ředitel Pražské informační služby Václav Novotný.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník