SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Nejkrásnější a nejslavnější vily z celého Česka: Podívejte se na naše klenoty

bydleni.idnes.cz - 1. 11. 14:32
Nejkrásnější a nejslavnější vily z celého Česka: Podívejte se na naše klenoty

Na sto dvacet nejpozoruhodnějších vil Česka láká výstava v prostorách Národní technické knihovny v Praze-Dejvicích. Moderní a současnou architekturu doplňují ukázky dobového nábytku. Součástí jsou přednášky odborníků, semináře a velmi oblíbené exkurze do slavných pražských a středočeských vil.

Součástí výstavy je i stejnojmenná publikace Slavné vily Čech, Moravy a Slezska, která přináší 120 příkladů vilových staveb a rodinných domů. Zároveň líčí jejich vznik a následné osudy i jejich současný stav v rozpětí dlouhého období od 19. století až po současnost.

Každé ze staveb je věnováno samostatné heslo, doprovázené archivními fotografiemi, plánky i snímky jejich současného stavu. Kniha obsahuje také vycházkové okruhy po uvedených vilách s mapou, díky nimž se čtenář může snadněji zorientovat v daných oblastech.

Výstava je pro zpestření doplněna nábytkovým a užitým designem, který dokresluje dané téma praktickými a především autentickými předměty, jež jsou jedinou spojnicí s reálným materiálem a měřítkem dobového prostoru, a také mnoha modely nejrůznějších vil.

Výstava Slavné vily Čech, Moravy a Slezska má i bohatý doprovodný program - zajímavé přednášky, diskuze a exkurze do osady Baba, na Ořechovku, Vinohrady, Strašnice a do Roztok u Prahy.

V rámci výstavy se konají dny jednotlivých krajů a měst, které rozšíří představy a povědomí o architektuře a tradicích částí České republiky. V těchto dnech bude výstava rozšířena o další vily jednotlivých krajů. Výstava nabídne také bohatý program pro děti a mládež včetně workshopů a animačních programů.

Završením rozsáhlého projektu Slavné vily Čech, Moravy a Slezska bude mezinárodní seminář Dům včera a dnes, který uzavře dlouholetou badatelskou práci o vilové architektuře, z níž postupně vznikaly publikace o architektuře rodinného bydlení všech 13 krajů ČR, Brna a Prahy.

Cílem semináře je vytvořit na mezinárodní úrovni laboratorní prostředí pro tvorbu ideového konceptu uplatnitelného individuálního bydlení. Tématem semináře bude architektura, design, dějiny a teorie vizuálního umění s přesahy do současnosti s důrazem na vývoj a inovace.

Národní technická knihovna

Technická 6
160 80 Praha 6 – Dejvice

zobrazit na mapě

výstava je přístupná od 20.10. do 28.11. 2010
denně mimo neděle
po – pá 8.00 – 20.00 hod.
so 10.00 – 17.00 hod.

výstava je přístupná zadarmo

Jak se k nám dostanete?

Národní technická knihovna se nachází mezi ulicemi Thákurova, Studentská, Technická a Flemingovým náměstím.

Doprava MHD – metro stanice Dejvická (trasa A), tramvajové zastávky Lotyšská nebo Dejvická.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
Průměrné hodnocení tohoto článku je: 2
(hodnotilo 1 čtenářů)
TOPlist SEO Rozcestník