SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Plná Trmalova vila: Setkání nad dílem Čestmíra a Lubomíra Šlapetových

připravil a fotografiemi ilustroval Zdeněk Hrabica - 1. 4. 22:00
Plná Trmalova vila: Setkání nad dílem Čestmíra a Lubomíra Šlapetových

Ve čtvrtek 26. března 2009 zaplnili Trmalovu vilu zájemci o architektonické dílo bratří Šlapetových, s nimž je seznámily nejpovolanější osobnosti, synové jednoho z nich – arch. Lubomíra Šlapety.

S oběma architekty a s jejich dílem je seznámil prof. Vladimír Šlapeta, DrSc a rodinné filmy demonstroval kameraman Ivan Šlapeta. V nesmírně poutavém výkladu s doprovodnými světelnými obrazy byli přítomní obeznámeni s architektonickým odkazem Čestmíra a Lubomíra Šlapetových, kteří se narodili 9. prosince 1908 v Místku.
Po maturitě Lubomír Šlapeta vystřídal několik zaměstnaní v oboru , načež začal studovat ve Vratislavi. Ve třicátých letech měli dvojčata společnou kancelář, předtím podnikli „cestu za poznáním“. Oba se výrazně zapsali do dějin české a evropské architektury , jednak rodinnými vilami, kolektivními bytovými stavbami, objekty veřejné služby ve Frýdku – Místku, v Rožnově pod Radhoštěm, v Hlučíně, v Olomouci, ve Frýdlantu nad Moravicí a jinde.
Jejich cesta za profesionální dokonalostí nebyla dlážděna jenom vavříny, hlavně po roce 1948 se setkávali v mnoha případech s překvapivým nepochopením a Lubomír Šlapeta musel opustit profesní architektonický svaz. Trmalova vila praskala tentokrát ve švech a výklad prof. Vladimíra Šlapety zůstane nadlouho nezapomenutelným zážitkem.

Trmalova vila

Centrum architektury rodinného bydlení

Vilová 11
Praha 10 – Strašnice, 100 00
Zobrazit na mapy.cz

Tel.: 274 772 362
E-mail: info@slavnevily.cz
www.SlavneVily.cz
www.TrmalovaVila.cz

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník