SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Poklady jihočeské architektury v knize

Vlaďka Pavlová - Českobudějovický deník - 19. 12. 11:48
Poklady jihočeské architektury v knize

Jižní Čechy/ Novou výpravnou publikaci s názvem Slavné vily Jihočeského kraje pokřtili včera v Jihočeském muzeu její autoři Eva Erbanová, Milan Šilhan a Rostislav Švácha spolu se zástupci umělecké agentury Foibos.

Padesátka staveb a 45 architektů

Jednadvacet měst a míst mapuje soubor 50 chronologicky řazených vil z 19. a 20. století; mezi 18 českobudějovickými vilami se objevují nejen známá Zátkova či Hardmuthova, ale například také vila Jana Příborského nebo Františka Petráše. Dále jsou zde zastoupeny čtyři vily z Tábora, čtyři z Písku, tři z Jindřichova Hradce, tři z Plané nad Lužnicí a jedna z Českého Krumlova. Před čtenářem defiluje 45 jmen slavných architektů nebo vedoucích týmů, jako jsou například Dušan Jurkovič, Jan Kotěra, Otakar Novotný, Vídeňan Leopold Bauer, funkcionalisté Karel Chochola, Jan Chomutovský, a řada dalších mnohdy neznámých jmen. Potřebu vzniku prvotiny o pražských vilách nastartovala před čtyřmi lety konference uspořádaná k výroční postavení pražské Trmalovy vily.

„Když jsme vydali o rok později brněnské vily, zjistili jsme, že na publikaci nejméně o padesáti vilách každý kraj má. Dnes pracuje na celém projektu deset týmů o pěti a více lidech, protože bychom ke konci příštího roku chtěli knižnici Slavné vily uzavřít a v roce 2009 završit v Národním technickém muzeu souhrnnou výstavou Slavné vily Čech, Moravy a Slezska,“ uvedl místopředseda umělecké agentury Foibos Oldřich Janota.

Samotnému vzniku souboru předcházelo archivářské bádání a dokonalý terénní průzkum jižních Čech, který prováděla Eva Erbanová několik let. První monografie nové architektury

„Trochu jsme proti zvyklostem ostatních publikací naznačili vývoj vily jako architektonického typu, takže tam najdeme také renesanční Kratochvíli a jindřichohradeckou vilu Aloise Landfrase. Vzhledem k charakteru jižních Čech jsme nesledovali jen hlavní progresivní proud předválečné moderny a předválečného funkcionalismu, ale hledali jsme i ty konzervativnější, které to zpestřily. Takovým příkladem je třeba vila Eugena Poráka v Loučovicích ze začátku 20. let, která představuje konzervativní až historizující směr s odkazem na barokní architekturu,“ uvedl spoluautor a pracovník krajského odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu Milan Šilhan.

Portréty osobností regionu

O garanci nad knihou byl požádán přední český kunsthistorik Rostislav Švácha. „Nejprve jsem si vzpomněl Bílkovu vilu v Chýnově, na Benešovu v Sezimově Ústí, pak jsem věděl o Máchově vile v Bechyni a dalších třech. Ale tento nejmenší tým badatelů dokázal vytvořit objevný soubor. Snažili jsme se o architektech zjistit víc, najdete zde zmínky o jejich tvorbě pro jižní Čechy, takže záběr knihy se rozšířil,“ uvedl Švácha.

Publikaci považuje za první monografii nejen o architektuře, ale také o průhledu do stavebních „choutek“ zadavatelů, kterým vycházeli architekti vstříc. „Kniha je také vhledem do společenských dějin, protože přináší portréty architektonické klientely, kterou byli významní průmyslníci, právníci, lékaři i umělci regionu. Dokonce myslím, že se rýsují jakési dějiny elity 19. století,“ uzavřel.

Expozice putuje po 133 městech

Uvedení jmenované knihy doprovází stejnojmenná putovní výstava v prostorách Jihočeského muzea, doplněná ukázkami dobového interiéru ve stylu unikátní postkubistické jídelny z roku 1930 a ukázkami jídelních servisů vyrobených v českobudějovické továrně Hardtmuth na konci 19. století.

Po skončení 6. ledna 2008 bude expozice přesunuta do Tábora a Písku.
Pořadatelé by rádi do budoucna představili na 680 staveb ve 133 městech celé republiky.

Názory ke článku

20.12. 09:59Nový

Zasílání upozornění na nové názory je dostupné jen zaregistrovaným uživatelům. Prosím přihlašte se nebo se zaregistrujte.

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
Průměrné hodnocení tohoto článku je: 5
(hodnotilo 1 čtenářů)
TOPlist SEO Rozcestník