SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Pražské vily v Národní galerii

pb - Stavební fórum - 16. 11. 13:33
Pražské vily v Národní galerii

Dnes začíná ve Veletržním paláci výstava „Slavné pražské vily“, která je součástí širokého projektu zaměřeného na zmapování dějin i současnosti architektury tohoto stavebního typu v České republice.

Výstava, umístěná v ochozu 5. patra paláce, představuje 63 pražských domů určených k rodinnému bydlení. Zachycuje jejich architekturu na dlouhé časové ose, od baroka (Trojský zámeček, Portheimka) až po dnešek (vila pod Strahovem navržená Michaelem Hlaváčkem). Poměrně velká pozornost je věnována období II. poloviny minulého století, které mj. reprezentuje Dvořákova vila od Jana Kaplického či domy režisérky V. Chytilové a tenisty J. Kodeše. Prezentace architektonických děl (fotodokumentace a poměrně rozsáhlý popis objektu a okolností jeho vzniku) je doplněna originálními nákresy a plány, modely a dobovým nábytkem. Kurátorkou výstavy je Radomíra Sedláková: „Výstava je pouze výběrem zajímavých pražských vil, nebyl by problém představit jich ještě dalších padesát či sto.“

Souběžně se zahájením výstavy přichází do knihkupectví publikace „Slavné pražské vily“, již ve třetím přepracovaném vydání. Kniha je novinkou v publikační řadě věnované česká vilám, nedávno vyšly například „Slavné brněnské vily“ či „Slavné olomoucké vily“.

Výstava ve Veletržním paláci NG potrvá do 6. ledna 2008, je přístupná denně kromě pondělí v době 10 – 18 hod. Každou středu bude mít prvních sto návštěvníků vstup zdarma. Více informací na www.slavnevily.cz.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník