SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Slavné pražské vily

Karel Žítek - Hospodářské noviny - 19. 12. 11:37
Slavné pražské vily

Nový pohled do historie i do současnosti architektury rodinného bydlení nabízí výstava Slavné pražské vily ve Veletržním paláci v Praze.

Výstava představuje třiašedesát osobitých a výjimečných pražských vil a rodinných domů, tedy objektů, na nichž především ve 20. století nejpřesvědčivěji krystalizovala nová podoba architektonických stylů a směrů. Zahrnuje široký projekt historie vilové architektury v Praze a mapuje její vývoj. Pořadatelé výstavy - Národní galerie v Praze-Sbírka moderního a současného umění a Foibos Bohemia, o.p.s., ve spolupráci s Národním technickým muzeem a Uměleckoprůmyslovým muzeem v Praze - se zaměřili na specifické odvětví architektonické tvorby, jehož význam a přínos pro další vývoj architektury není o nic menší než význam monumentálních, všem známých památek.

Škála architektonických slohů

Expozici vystavovatelé rozdělili do sedmi částí, které odpovídají časovému a stylovému členění. Na počátku časové řady stojí Trojský zámek, vila postavená na konci 17. století, na konci pak vily z 21. století. Podstatnou část výstavy představují stavby z první poloviny 20. století, které jako by zároveň reprezentovaly celou škálu architektonických slohů moderní doby a jejich nejlepších tvůrců. Najdeme zde stavby Kotěrovy, Jurkovičovy, Engelovy, Janákovy, Librovy, Krejcarovy, Grégrovy. Všeobecně známý vilový funkcionalismus na Babě doplňují další zajímavé ukázky dobové produkce - další výborné vily od Evžena Linharta nebo Ladislava Žáka. Významná jsou i jména některých stavebníků, jako je sochař Stanislav Sucharda, nakladatel Jan Otto, politik Vincenc Kramář, bratři Čapkové nebo spisovatel Vladislav Vančura.

Některé vily jsou až notoricky známé, jiné jsou pro širší veřejnost překvapením.

Fotografie, modely i nábytek

Domy vystavovatelé představují prostřednictvím panelů s texty o samotných stavbách, životech stavebníků i stavitelů, aktuálními i starými fotografiemi. Expozice se však neomezuje jen na textovou a obrazovou dokumentaci. Součástí výstavy jsou také trojrozměrné modely vil - například model nejstarší pražské vily - Trojského zámku, Náhlovského vily - díla architekta Dušana Jurkoviče, vil ze sídliště Baba nebo Müllerovy vily od Adolfa Loose. Výstava dále nabízí některé vzácné dokumenty z oblasti architektury, jako jsou plány, projekty a nákresy z pozůstalosti slavných architektů.

Expozice také návštěvníky seznamuje i s umělecky významnými díly z historie nábytkářského designu. Nejstarší vystavené exponáty vznikly v době biedermeieru, v první polovině 19. století. Konec 19. století prezentuje historismus, secesi a moderně vévodí Jan Kotěra. Za kubistické období zmiňme Otakara Novotného, dále zde je k vidění rondokubismus například v pojetí Pavla Janáka, funkcionalismus i nábytek reprezentující současnou tvorbu.

Výstava bude otevřena do 6. ledna 2008.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník