SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Slavné vily Jihočeského kraje v knize

Rostislav Švácha - 29. 4. 05:50
Slavné vily Jihočeského kraje v knize

Když se řekne „jižní Čechy“, každý z nás si asi vybaví krásnou krajinu „země zamyšlené“, starobylá města založená Rožmberky, českými králi a husity a pak architekturu hradů a zámků od gotiky po novogotiku.

Málokdo si přitom vzpomene na architekturu moderní. A přece i ona do jihočeského regionu pronikla, třebaže o ní zatím knihy nemluvily a nepořádaly se o ní téměř žádné výstavy. Zásluhou mladých badatelů Evy Erbanové a Milana Šilhana, kteří pro knižnici „Slavné vily“ agentury Foibos sestavili soubor padesáti vil z 19. a 20. století (počínaje už renesanční Kratochvílí), se však nyní ledacos dovídáme i o jihočeské architektuře nové doby.

Budou před námi defilovat vily slavných architektů Dušana Jurkoviče, Jana Kotěry, Otakara Novotného nebo Vídeňana Leopolda Bauera ve stylu secese, kubistické a rondokubistické vily v Táboře a Blatné od Theodora Petříka a Oldřicha Starého, vily funkcionalistů Karla Chocholy, Jana Chomutovského, Eugena Linharta, Kamila Ossendorfa a Richarda Podzemného, ale i vily architektů, jejichž jména dosud ani znalci novodobých architektonických dějin dosud nikdy neslyšeli. Avšak nejen to. Díky knize Slavné vily Jihočeského kraje a souběžné výstavě v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích se před námi z hlubin zapomnění vynoří jména vynikajících průmyslníků, právníků, lékařů, umělců i jiných stavebníků, kteří si vily v jižních Čechách objednávali, aby tak vytvořili náležitý prostor pro svůj privátní život a vtiskli mu tak pečeť své osobnosti. Totéž ostatně dělají i dnešní objednavatelé, kteří k návrhům svých domů povolali výborné architekty Gavalce, Hakla, Mikulenku, Zemena, Mudříka, Miluniče, Matisku a Uhlíka. Dějiny nové architektury v jižních Čechách, které kniha i výstava Slavné vily Jihočeského kraje poprvé načrtává, se tak proplétají s dějinami architektonické klientely a poskytují nám tak průhled do kulturních a společenských dějin celého jihočeského regionu.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník