SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Slavné vily Královéhradeckého kraje

Scena.cz - 6. 9. 08:55
Slavné vily Královéhradeckého kraje

Zavítáte-li během prázdninových cest do Náchoda a není-li k Vám počasí právě vlídné, nenechte si ujít výstavu o architektuře ve zdejším Regionálním muzeu, která se chýlí ke konci a kterou stojí za to vidět.

Je součástí projektu „Slavné vily“ zahájeného v roce 2004 a završeného soubornou výstavou „Slavné vily Čech, Moravy a Slezska“, která se bude konat v Národní technické knihovně na podzim tohoto roku. Fotografie v náchodském muzeu představují veřejnosti sídla známých i méně známých osobností z uměleckého a podnikatelského světa na území Královéhradeckého kraje, která byla vybudována podle projektů významných architektů. Dříve byly tyto stavby registrovány pouze odborníky a místní lidé povětšinou neměli ani tušení, že na svých každodenních cestách míjejí z hlediska dějin architektury důležité budovy, které by jinde byly historickými památkami. Díky projektu „Slavné vily“ si i veřejnost postupně začíná uvědomovat, jakým kulturním bohatstvím náš stát oplývá a že jej netvoří jen hrady a zámky, jak se mylně předpokládá.

Sled snímků je chronologický- domy ještě v historizujících stylech jako neorenesanční vila Stanislava Suchardy v Nové Pace od Otakara Wolfa z roku 1895 nebo secesní dům zakladatele první české přádelny juty v Jaroměři Josefa Etricha z počátku minulého století. Zajímavé propojení představuje vila v Jíčíně, postavená podle projektu Dušana Jurkoviče v roce 1910 pro dceru Boženy Němcové Theodoru Němcovou, učitelku na dívčí škole. Obydlí z dvacátých a třicátých let dokumentují pokrokové smýšlení příslušníků elitní společnosti, která neváhala využít nejnovější směry v umění a architektuře. Podnikatel Jaroslav Bartoň si nechal v Náchodě postavit funkcionalistickou vilu Pavlem Janákem, také Josef Gočár měl v tomto kraji různé zakázky – ve Dvoře Králové stavěl vilu pro továrníka Sochora, v Červeném Kostelci pro Theodora Keyzlara. Spíše klasického charakteru je vila architekta J. Čápa pro právníka Kamila Hennera otce Marie Pujmanové v Potštejně (byla vrácena rodině v roce 1996). Funkcionalistický architekt Oldřich Liška si postavil vlastní vilu v Hradci Králové (dnes magistrát), žák Adolfa Loose Jindřich Kulka vystavěl vilu pro rodinu továrníka Holznera v Hronově.

Na fotografiích nebo nákresech je zachycena původní podoba stavby v protikladu k jejímu současnému stavu. Z textů se dozvídáme o osudu – některé vily poznamenala komunistická epocha pouze zchátralostí, přežívali v nich původní majitelé, kteří neměli finance na velké obměny. Některé stavby to štěstí neměly, byly zestátněny a značně poškozeny různými zásahy. Některé stále slouží obcím, některé jsou opět v rukou rodin vlastníků, kteří je velmi citlivě opravují.

Výstava skončila již 29. srpna ale nejdůležitější exponáty bude možné vidět na chystané „celostátní přehlídce“ na podzim v NTK.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník