SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Slavné vily mají svou knihu i expozici

Deníky Bohemia - Radek Strnad - 22. 2. 07:57
Slavné vily mají svou knihu i expozici

Ústí nad Labem - Knihu a výstavu Slavné vily Ústeckého kraje představila na tiskové konferenci v Galerii Emila Filly v Domě kultury Ústí pražská agentura Foibos a její spolupracovníci. Těmi jsou autoři knihy, kolektiv mladých zaměstnanců či studentů Univerzity J. E. Purkyně a ústečtí památkáři. Navečer měla ve Fillově galerii vernisáž stejnojmenná expozice.

Výstava ukazuje padesát nejzajímavějších vil kraje, podobně jako publikace, které již mapovaly vily pražské, brněnské či olomoucké.

„Ústecké vily, které jsou zachyceny na výstavě i v knize -ta přitom slouží zároveň jako katalog výstavy - se nacházejí na devatenácti místech. Jsou prací čtyřiceti dvou architektů, čtyř neznámých. Tito lidé pocházejí z Německa, Vídně i Prahy, je zde ale také řada architektů pražských, podstatnou část ale tvoří lidé přímo z dnešního území Ústeckého kraje,“ řekl na výstavě doktor Oldřich Janota, který republikový projet Slavné vily vymyslel a pomáhá realizovat.

Všechny vily výstavy mají zmapovánu historii „V předvýběru jsme měli na sto vil kraje. Vil je zde opravdu dost, bylo z čeho vybírat. Některé jsme ale museli vyřadit, protože k nim nebyla dokumentace, žádný příběh. A další jsou poničené, bohužel,“ uvedl Tomáš Pavlíček, pedagog Fakulty umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně a současně editor knihy.

Nejvíce z padesáti vil z knihy i výstavy přitom pochází z let mezi dvěma světovými válkami. „To je období, které mám velmi rád. Navíc ještě tyto objekty nikdo nezmapoval. Důvod je prostý - těsně po druhé světové válce byly tyto domy ještě příliš mladé, nové, než aby někomu stálo zato se jimi po válce seriózně zabývat,“ vysvětlil Deníku Tomáš Pavlíček.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník