SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

V prostějovském zámku se otevřelo informační centrum a galerie

www.ceskenoviny.cz - 9. 6. 22:00
V prostějovském zámku se otevřelo informační centrum a galerie

Prostějov - Nové Regionální informační centrum a rekonstruované výstavní prostory se dnes dopoledne poprvé otevřely veřejnosti ve východní části prostějovského zámku na Pernštýnském náměstí. Informační centrum by mělo v Prostějově sloužit turistům, rekonstruované prostory chce radnice využívat pro pořádání výstav a dalších společenských akcí. Opravené východní křídlo je první fází celkové rekonstrukce zchátralé renesanční budovy.

Investice do její opravy přišla na zhruba 20 milionů korun. "Stavba stála 14 milionů korun, z toho sedm milionů byla dotace," řekla ČTK mluvčí města Jana Gáborová. Dalších bezmála šest milionů korun stálo pořízení kanalizace.

V rekonstrukci zámecké budovy s využitím evropských peněz chce město pokračovat i do budoucna. Podle odhadů radnice by oprava celého zámku měla přijít na 100 milionů korun.

První expozicí, kterou si obyvatelé a návštěvníci Prostějova mohou v rekonstruované části zámku prohlédnout, je výstava Slavné stavby Prostějova. Expozici věnovanou architektonickým skvostům města a jejich autorům budou moci navštívit až do poloviny září.

Zanedbaná zámecká budova, která stojí v bezprostřední blízkosti centrálního náměstí T. G. Masaryka a v minulosti v ní sídlil například archiv, centrum města dlouhodobě hyzdila. Po dokončení rekonstrukce by měla sloužit jak kulturním, tak komerčním účelům. Hovoří se například o divadelním sále nebo dílnách historických řemesel, ale také o kancelářích, vinárně či restauraci.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník