SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Ve zlínském mrakodrapu začala nová výstava o díle architekta Kotěry

ZLÍN.cz; autor: Irena Frolová; foto Petr Zákutný - 2. 12. 13:49
Ve zlínském mrakodrapu začala nová výstava o díle architekta Kotěry

V sídle krajského úřadu Zlínského kraje je k vidění nová výstava s názvem Jan Kotěra a Tomáš Baťa - 100 let rozvoje Zlína. (Foto: Krajský úřad Zlínského kraje)

V sídle krajského úřadu Zlínského kraje je k vidění nová výstava s názvem Jan Kotěra a Tomáš Baťa - 100 let rozvoje Zlína. Jak agenturu Mediafax informovala v pátek mluvčí kraje Gabriela Dvorníková, má za cíl představit dílo známého českého architekta Kotěry.

Výstavu si mohou lidé bezplatně prohlédnout v 16. etáži Baťova mrakodrapu, a to do 18. prosince. Koná se u příležitosti Roku Jana Kotěry, který agentura Foibos vyhlásila k 140. výročí narození tohoto architekta, připadajícího právě na letošní rok.

Výstava se kromě Zlína věnuje i dalším dvěma městům, kde Jan Kotěra zanechal největší odkaz – Hradci Králové a Praze. Jsou na ní k vidění téměř všechny rodinné domy, vily a obytné kolonie, které za svůj život stačil Jan Kotěra zrealizovat. Konkrétně šlo o 21 vil a rodinných domů a čtyři obytné kolonie. Expozici doplňují panely věnované Kotěrovým pokračovatelům, jimiž byli František Lydie Gahura ve Zlíně a Josef Gočár v Hradci Králové.

Jméno architekta Kotěry je pro zlínské prostředí velmi významné. Roku 1911 postavil pro podnikatele Tomáše Baťu ve Zlíně rodinný dům, ale především se začala rozvíjet jejich aktivní spolupráce, zahrnující urbanistický rozvoj města. Kotěra například navrhl pro zaměstnance Baťovy továrny obytnou kolonii. Letos je tomu přibližně 100 let, kdy Jan Kotěra a Tomáš Baťa začali společně přemýšlet o moderním městě 20. století.

Po svém ukončení ve Zlíně bude výstava přesunuta do Muzea východních Čech v Hradci Králové a poté také do Prahy.

Autor: Irena Frolová

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
Průměrné hodnocení tohoto článku je: 1.5
(hodnotilo 2 čtenářů)
TOPlist SEO Rozcestník