SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Vilu Stiassny čeká rekonstrukce. Sondy prokázaly zachovalost původních omítek

www.ct24.cz - 29. 12. 23:00
Vilu Stiassny čeká rekonstrukce. Sondy prokázaly zachovalost původních omítek

Brno - Dlouho očekávané rekonstrukce tří nejznámějších brněnských vil jsou v plném proudu. Zatímco Jurkovičova vila je těsně před znovuotevřením a ve vile Tugendhat se naplno staví, v případě vily Stiassny se začalo teprve s průzkumem. Ten odhalil, že vila má původní omítky v nejlepší stavu ze všech tří architektonických památek.

Na rozdíl od proslulých brněnských vil - Tugendhat a Jurovičovy - je méně slavná "vládní" vila Stiassny teprve na začátku velkých oprav. V těchto dnech restaurátoři zkoumají stav omítek. "Probíhají hloubkové sondy, při nichž se odkrývá souvrství na zdech," popsal průzkum zdí restaurátor Jan Knor.

Památkáři už mají první výsledky, které je překvapily a potěšily zároveň. "Sondy potvrdily, že při generální opravě vily v 80. letech nedošlo k zásadní devastaci spodních, původních vrstev omítek jak interiérů, tak exteriéru. Nebude tedy problém odkrýt původní vrstvu," řekl mluvčí Národního památkového ústavu Zdeněk Musil.

A jakou barvu zdí měla vila původně? "Ukázalo se, že i zelená barva venkovních omítek odpovídá původnímu nátěru, jen je o odstín tmavší," prozradil Musil.

Fasády vily Tugendhat i Jurkovičovy vily průběžné opravy poznamenaly více

Vila Tugendhat má už průzkumy vnitřních i venkovních fasád za sebou. Původní omítky jsou sice zachovalé, ale dostat se k nim přes dalších sedm až devět vrstev je pro restaurátory oříšek. "Vnitřní omítka byla natřená fermeží, ta vystupuje na povrch a je problém dostat se úplně k základu," uvedl stavbyvedoucí oprav vily Tugendhat Michal Malásek. Restaurátoři proto odkryjí původní omítku jen na několika místech pro ukázku.

V Jurkovičově vile se k původní omítce už nebylo možné vrátit vůbec. Při rekonstrukci v 60. letech ji totiž dělníci seškrabali. Nová omítka i nátěr se ale od té z roku 1906 příliš neliší.

Právě Jurkovičova vila, jedna z nejvzácnějších památek secesní lidové architektury, bude ze všech tří známých brněnských vil zpřístupněna jako první už na jaře příštího roku. Vilu Tugendhat čeká znovuotevření v lednu 2012 a vilu Stiassny podle posledních plánů v lednu 2014.

Ve vile Stiassny pobýval i Castro

Funkcionalistickou vilu si nechal v roce 1927 postavit podle návrhu architekta Arnošta Wiesnera textilní průmyslník židovského původu Alfred Stiassny, který vlastnil továrnu v Brně v Přízové, pozdější Vlněnu. Za okupace ji původním majitelům zabavilo gestapo, po válce zůstala státu. Rodina po válce zůstala v USA. Stiassny i jeho manželka Hermína zemřeli v 60. letech v Hollywoodu. Kromě československých prezidentů ve vile bydlel například Fidel Castro. Brněnská "vládní vila" je podle odborníků stejně zajímavá jako nejslavnější brněnská funkcionalistická stavba - vila Tugendhat.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
Průměrné hodnocení tohoto článku je: 1
(hodnotilo 1 čtenářů)
TOPlist SEO Rozcestník