SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Výstava Slavné pražské vily skončila

Scéna.cz - 24. 1. 05:41
Výstava Slavné pražské vily skončila

Představila celkem 63 vil.

Výstava s názvem Slavné pražské vily byla jednou z výstav, kterou Národní galerie v Praze – Sbírka moderního a současného umění, rozšířila nabídku listopadových projektů loňského roku. Výstava fotografií slavných pražských vil, doplněná architektonickými plány a modely, stylovým nábytkem i ukázkami předmětů užitého umění z konkrétních staveb, mapuje nejzajímavější skvosty vilové architektury v hlavním městě byla prodloužena do 13. ledna 2008.

Kurátorka projektu, doc. Ing. arch. Radomíra Sedláková, CSc., k tomu dodává: „Dům pro rodinné bydleni patří k jednomu z nejnáročnějších architektonických témat. Ve 20. století se právě na něm tříbily jednotlivé architektonické směry a styly, v něm se zřetelně ukazovala pozice architektury ve společnosti. Výstava představila nejzajímavější stavby tohoto typu, které pro svou architektonickou náročnost si zasluhují označení vila.“

V 5. patře Veletržního paláce si mohli návštěvníci připomenout, jak vypadala slavná Suchardova vila od Jana Kotěry, kubistická Kovařovicova vila od Josefa Chochola, dvojdům bratří Čapků od architekta Ladislava Machoně, Kafkova vila architekta Pavla Janáka či z novějších vila Jana Kodeše od Milana Reichla nebo vila Věry Chytilové od Emila Přikryla. Celkem bylo na výstavě přestaveno 63 vil, v časovém rozpětí od 17. století až po současnost.

Výstavu připravila NG a Foibos Bohemia o.p.s. ve spolupráci s Národním technickým muzeem a Uměleckoprůmyslovým museem v Praze.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník