SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Zdeněk Lukeš: Kotěrův rok začal v Trmalově vile

Zdeněk Lukeš - Lidové noviny 9.4.2011 str. 31 Orientace/Okno - 21. 4. 22:00
Zdeněk Lukeš: Kotěrův rok začal v Trmalově vile

Letos si připomínáme 140. výročí narození architekta Jana Kotěry. Oslavy byly zahájeny minulý týden v jeho vile v pražských Strašnicích.

Jak jsem před časem psal (Orientace 8. ledna 2011), je tento rok ve znamení zakladatele české moderní architektury Jana Kotěry (1871–1923), jehož 140. výročí narození si připomeneme. Tento architekt, urbanista, designér, výtvarník a pedagog navrhl během svého nepříliš dlouhého života mnoho staveb. Některé se nedochovaly, jiné jsou většinou památkově chráněny a byly opraveny, nicméně nejsou veřejnosti přístupné.

Vila rodiny Mandelíků

Navštívit lze samozřejmě jeho vrcholné dílo: budovu muzea v Hradci Králové, dále bývalý Okresní dům v témže městě nebo Mandelíkův zámek v Ratboři u Kolína (obě stavby dnes slouží jako hotel a restaurace a o jejich obnovu se zasloužil podnikatel Michaelis Dzikos) či velkorysý Národní dům v Prostějově. Z menších staveb si pak můžete prohlédnout Trmalův rodinný dům v Praze-Strašnicích. Původní zařízení domu se nedochovalo, ale i tak je návštěva této nevelké stavby velmi zajímavá.

Národní dům na pohlednici, 1912

Tato vila patří ke Kotěrovým raným realizacím. Po nejednoznačném přijetí jeho prvního pražského díla – Peterkova domu na Václavském náměstí z let 1899–1900 (mladí mánesáci byli nadšeni, konzervativci však secesní styl v naší metropoli neviděli rádi) – se mladý architekt a profesor pražské Uměleckoprůmyslové školy soustředil na drobnější úkoly. Navrhoval nábytek, hrobky, pro Ringhofferovu továrnu designoval tramvaje a vagony a postavil dřevěný pavilon pro spolek Mánes v Kinského sadech.

Trmalův rodinný dům

Dalším tématem byly rodinné a letní domky zpravidla pro Kotěrovy přátele. První velkou zakázku přinesla Kotěrovi až spolupráce s legendárním královéhradeckým starostou Františkem Ulrichem a projekt na stavbu výše zmíněného Okresního domu z roku 1903.

Od dekorativní secese k moderně Vraťme se však k rodinným a víkendovým vilkám. V krátkém období 1901–1905 navrhl architekt letní domek pro spisovatele Jana Herbena v Hostišově, dům přítele malíře a dekoratéra Františka Fröhlicha v Černošicích a domek Františka Trmala v tehdejším pražském satelitu Strašnicích, kde po roce 1900 vznikla malá kolonie rodinných domů v zahradách. Dále projektoval vilu Vendelína Máchy v Bechyni nebo letní sídlo Ferdinanda Tondera v rakouském St. Gilgenu. Pro tyto vilové stavby z počátku století je typické použití hrázděného zdiva, motivy převzaté z lidové architektury, decentní secesní dekor a v koncepci i dispoziční řešení užití principů pohodlného anglického halového domu v intencích hnutí Arts and Crafts. Celou sérii uzavírá dům s ateliérem, který si u svého přítele objednal známý sochař Stanislav Sucharda do dalšího tehdejšího pražského satelitu Bubenče. Tato stavba představuje v Kotěrově tvorbě určitý mezník, podobně jako návrh Národního domu pro Prostějov z téže doby. Autor se odklání od dekorativní secese a přechází k mnohem civilnějšímu stylu architektonické moderny.

Venkovská chalupa ve městě Vila pro Františka Trmala z let 1902–1903 patří v tomto kontextu k tradičněji pojatým stavbám. Připomíná trochu venkovskou chalupu. Řada dřevěných prvků exteriéru i vnitřní schodišťové haly je bohatě barevně pojednána (spolupráce s Františkem Fröhlichem). Příjemný je prostorný obývací pokoj s verandou v přízemí, v patrech byly ložnice. Dům si nechal postavit významný český pedagog František Trmal (1866–1945), ředitel pražské Obchodní školy. Již v roce 1911 jej ale prodal. Po druhé světové válce byl znárodněn a využíván jako kulturní středisko. V té době byl opatřen nepůvodním červeným nátěrem a po roce 1990 rychle chátral.

Trmalův rodinný dům

V této době jsme proto s Centrem pro ochranu a restaurování architektury (CORA) ohroženou památku zdokumentovali pro případ, že by došlo k její přestavbě nebo demolici. To se naštěstí nestalo: městská část Praha 10 ji pronajala agentuře Foibos, která dům v letech 1999–2002 opravila a zpřístupnila veřejnosti. Zřídila zde stálou expozici historie rodinných domů a pravidelně tu také vystavuje Kotěrův nábytek ze sbírek Uměleckoprůmyslového musea (nyní je zde např. k vidění secesní stolek z orientálního salonu bytu Tondrovy rodiny z roku 1902). Foibos také obnovil dva altány na zahradě. Pořádají se tu rovněž přednášky a pravidelné prezentace nových knížek z populární edice českých, moravských i slovenských vil, které agentura vydává. Konají se tu i další kulturní a společenské akce ve spolupráci s radnicí, například podzimní vinobraní.

Rok plný akcí A právě v Trmalově vile byl minulý čtvrtek zahájen Kotěrův rok – akce, která připomene život a dílo této významné osobnosti. Představen byl také právě vydaný kapesní průvodce Trmalovou vilou, jehož autorem je Ladislav Zikmund-Lender. Připravují se rovněž přednášky a plánují návštěvy některých méně známých Kotěrových rodinných domů a další akce, o kterých se dozvíte více na webových stránkách agentury (www.foibos.cz). Kotěrův rok bude ukončen položením kytice na architektův hrob na Vinohradském hřbitově v den 140. výročí jeho narození, které připadá na 18. prosince.

Trmalův rodinný dům

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
Průměrné hodnocení tohoto článku je: 1
(hodnotilo 1 čtenářů)
TOPlist SEO Rozcestník