SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Položení věnců na hrob Jana Kotěry

- 22. 4. 18:25
Položení věnců na hrob Jana Kotěry

V pátek 16. dubna 2021 odpoledne se na Vinohradském hřbitově v Praze konala malá pietní vzpomínka na architekta Jana Kotěru. Položením věnců v předvečer 98. výročí architektova úmrtí uctili jeho památku představitelé městské části Praha 10, starostka a senátorka Renata Chmelová a místostarosta David Kašpar 10 a zástupci Kotěrova centra architektury.

Účastníci pietní vzpomínky vyslechli krátkou vzpomínku na život a dílo této mimořádné kulturní osobnosti přednesenou profesorem Vladimírem Šlapetou, historikem architektury a předním znalcem Kotěrovy tvorby. Letošní rok bude probíhat ve znamení 150. výročí narození Jana Kotěry. V Praze 10, kde Kotěra žil od roku 1909 až do svého úmrtí v roce 1923 a kde ve své vlastní vile a ateliéru tvořil svá vrcholná díla a také zřídil školu architektury a jako nový profesor Akademie výtvarných umění zde vychoval řadu vynikajících českých architektů. Rok Jana Kotěry 2021, který bude vyhlášen v květnu 2021 při slavnostní vernisáží výstavy “Jan Kotěra, učitel bydlení” v Kotěrově Trmalově vile, nabídne řadu aktivit k seznámení s dílem Jana Kotěry, jeho žáků a spolupracovníků a dalších významných tvůrců moderní české architektury. A to nejen v Praze 10, ale v celé republice. Krátkým záznamem z pietní vzpomínky a fotoreportáží se vracíme na Vinohradský hřbitov 16. 4. 2021

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
Průměrné hodnocení tohoto článku je: 1.2
(hodnotilo 5 čtenářů)
TOPlist SEO Rozcestník