SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Architekt Ladislav Machoň

FOIBOS - 27. 4. 22:00
Architekt Ladislav Machoň

Ladislav Machoň je pozoruhodnou osobností naší umělecké scény od éry moderny a kubismu přes styl art deco až po funkcionalismus. Prošel tedy podobně komplikovaným vývojem jako jeho známější generační souputníci Josef Gočár, Pavel Janák, Otakar Novotný nebo Bohumír Kozák. Věnoval se také urbanismu – vypracoval např. plán na zástavbu pražského Břevnova.

Narodil se před 120 lety 28. 4. 1888 v Praze. Studoval architekturu na české technice v Praze u Josefa Schulze a Josefa Fanty, již od roku 1909 činný v ateliéru Jana Kotěry. V letech 1910 - 1911 podnikl řadu studijních cest po celé Evropě – po Německu, Belgii, Francii, Nizozemsku, Anglii, Dalmácii, Istrii, Dánsku, Švédsku, Norsku, Jugoslávii a Itálii. Od roku 1917 měl samostatný projektový ateliér v Praze. V letech 1928-38 byl pracovníkem Státní regulační komise hl. m. Prahy, současně však projektoval a realizoval velké množství staveb. Své práce prezentoval na výstavách u nás i v zahraničí. Byl aktivní člen Společnosti architektů, Klubu architektů, Inženýrské komory, SVU Mánes, Svazu architektů ČSSR a ČSR. Za 2. světové války byl účastníkem odboje a za pražské revoluce členem České národní rady.
Od roku 1945 byl pracovníkem Zemského národního výboru. V padesátých letech politickým vězněm, roku 1960 rehabilitován, roku 1968 jmenován zasloužilým umělcem. Umírá 22. 12. 1973 v Praze.

Činnost L. Machoně byla neobyčejně rozsáhlá a mnohostranná - od urbanismu přes návrhy a rekonstrukce budov, interiéry, scénografii až k pomníkům. Z jeho nejznámějších realizací jsou interiéry Právnické fakulta Univerzity Karlovy v Praze, přestavba a interiéry Klementina. Nedávno byla otevřena restaurovanáa Machoňova pasáž v Pardubicích, kterou provedl ve spolupráci se sochařem Ottou Gutfreundem. Projektoval také památník J. A. Komenského v Naardenu.

Machoň také získal renomé jako autor řady rodinných domů na Vinohradech či Ořechovce pro prominentní stavebníky, mezi nimiž nechyběli spisovatelé bratři Čapkové a Adolf Wenig, architekt Alois Kubiček nebo sochař Otakar Španiel.

Z díla Ladislava Machoně v naší edici Slavné vily:
Dvojdům bratří Čapků, Praha Vinohrady
Marešův domek, Praha Žižkov

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
Průměrné hodnocení tohoto článku je: 2.5
(hodnotilo 4 čtenářů)
TOPlist SEO Rozcestník