SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Architekt Otokar Fierlinger

FOIBOS - 20. 5. 22:00
Architekt Otokar Fierlinger

Před 125 lety, 21. května 1888, se v Olomouci narodil významný zahradní architekt a teoretik urbanismu Otokar Fierlinger.

Narodil se 21. května 1888 v Olomouci. Studoval ve Vídni na Vysoké škole technické, v letech 1913 až 1918 pracoval ve státní službě na brněnském místodržitelství, krátce potom na Okresním hejtmanství v Olomouci. Po té v roce 1919 nastoupil na ministerstvo veřejných prací, kde působil více než dvě desetiletí a v roce 1934 byl jmenován přednostou oddělení pro plánování a výstavbu měst.

Již od začátku 20. let seznamoval čtenáře československých architektonických časopisů s aktuálními trendy světového urbanismu, krajinného plánování, zahradní architektury i navrhování veřejných prostranství. Jako jeden z prvních se také začal věnovat úpravě – ozdravění – asanaci venkovských obcí.

V disertační práci se zabýval tématem „Stavba měst v Americe“ a po jejím obhájení v roce 1923 získal titul dr. technických věd. Rok na to se podílel na českém vydání knihy „Zahradní město budoucnosti“ autora E. Howarda. Na Akademii výtvarných umění v Praze působil jako docent nauky o stavbě měst v letech 1930 – 1937.

Absolvoval stáž v USA, na univerzitách v Michiganu a na Harvardu. Během svého pobytu v USA se také seznámil s prací Franka Lloyda Wrighta. Po návratu začal Fierlinger prosazovat anglickou a americkou krajinářskou školu. Je autorem mnoha děl o urbanismu a krajinářské architektuře. Vyvrcholením jeho snah pak byla samostatná publikace „Zahrada a obydlí“, ve které shrnul moderní trendy a představil vlastní pojetí zahradní a sadové architektury.

Během druhé světové války se zapojil do odboje, pomáhal rodinám pronásledovaným nacisty a také na výrobě a distribuci ilegálních tiskovin. Zemřel 8. září 1941 po neúspěšné operaci.

Z realizovaných zahrad jmenujme na úpravy Benešových zahrad a jejich propojení se sousedními zahradami zahradami Ludvíka Strimpla a bratra Zdeňka a vznik jednotného a dodnes působivého parkový celek v Sezimově Ústí, zahradu Černínského paláce spolu s Pavlem Janákem, parter letohrádku královny Anny v zahradách Pražského hradu. Realizoval soukromé zahrady v Praze, Jevanech, Stránčicích, Nových Hradech a v dalších místech.

zdroj: Michal Kolář: Teoretik urbanismu a tvůrce zahrad, Architekt, 2008, č. 7


Vila Edvarda a Hany Benešových

Názory ke článku

22.5. 21:51Nový

Zasílání upozornění na nové názory je dostupné jen zaregistrovaným uživatelům. Prosím přihlašte se nebo se zaregistrujte.

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
Průměrné hodnocení tohoto článku je: 3
(hodnotilo 2 čtenářů)
TOPlist SEO Rozcestník