SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Architekt z Gočárovy školy: Lev Krča

zpracoval Oldřich Janota - 20. 7. 22:00
Architekt z Gočárovy školy: Lev Krča

Architekt z Gočárovy školy Lev Krča, jehož 120 výročí narození dnes vzpomínáme, byl akademický architekt, žák Josefa Gočára, sportovec, fotograf a odbojář.

Narodil se 21. července 1902 ve Velké Bíteši jako nejmladší z dětí obchodníka Mořice Krči. Poté, co vystudoval na Akademii výtvarných umění v Praze nastoupil jako společník v projekční kanceláři S. Tobek - J. Kincl. Od roku 1938 vedl svoji vlastní projekční kancelář. Ve svých projektech se soustředil především na sportoviště, za zmínku stojí např. sokolovna v Domažlicích, orlovna v Novém Městě na Moravě či sportovní stadion Vítkovických železáren v Ostravě. Z dalších projektů stojí za zmínku obchodní dům ve Vacově či domy zaměstnanců textilky v Náchodě. Podle projektu Lva Krči, žáka Josefa Gočára, byl postaven víkendový dům s typickým funkcionalistickým tvaroslovím, stojící v Sázavské ulici v Senohrabech

Kromě architektury se věnoval také sportu, zaměřoval se na lehkou atletiku a lyžování, navíc trénoval mládež a žáky. Proslul také jako fotograf, jeho fotografie se objevily v řadě časopisů. V době německé okupace se zapojil do odbojového hnutí Rady tří a působil především na Velkobítešsku. Dne 27. dubna 1945 během náletu na Bíteš byl zasažen střelou z kulometu a na následky zranění zemřel.

Letní dům pro Maxmiliána Záveského

Rodinný dům Věry a Bohuše Míčkových

Vila Josefa Železného

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
Průměrné hodnocení tohoto článku je: 1
(hodnotilo 1 čtenářů)
TOPlist SEO Rozcestník