SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Český funkcionalista, architekt Vladimír Frýda

zpracoval Ladislav Zikmund-Lender - 29. 7. 22:00
Český funkcionalista, architekt Vladimír Frýda

Dnes si připomínáme padesát let od smrti vynikajícího architekta českého funkcionalismu Vladimíra Frýdy.

Vladimír Frýda se narodil 4. 8. 1898 v Jilemnici. Absolvoval studium architektury na ČVUT a působil jako dlouholetý zaměstnanec pražského Městského stavebního úřadu.

Asi nejznámější a zároveň nejrozsáhlejší projekt Vladimíra Frýdy je komplex škol ve Špitálské ulici v někdejší velmi rychle se rozvíjející dělnické čtvrti, která zaznamenala v prvních desetiletích 20. století nebývalý demografický rozmach. Vystavěno bylo nejprve dle Frýdova projektu gymnázium, následně obecné a měšťanské školy pro dívky a chlapce (nejprve byla otevřena chlapecká škola, v roce 1937 náročný projekt završilo otevření dívčí části). Frýda využil na fasádě rozměrné okachlíkované plochy, které prolamují pásová okna tak, aby učebny byly co nejvíce a nejdéle osvětleny denním světlem. Chodby měly být vzdušné, prostorné, orientace v budově jasná a přehledná. Rytmizace oken však ještě dává tušit vnitřní dispozici stavby, na rozdíl od pozdějších funkcionalistických školních budov.

Účastnil se v roce 1930 soutěže na polyfunkční kulturní městský dům v Mělníku, kterou nakonec vyhrálo trio místních architektů Širc-Zeman-Zelený. Frýda se podobným tématem zabýval už v roce 1925, kdy se zúčastnil spolu s V. Kontorem soutěže na sokolovnu s restaurací a divadelním sálem v Makovicích. Jejich projekt nebyl realizován, ale byl porotou zakoupen.

Pozoruhodnou stavbou ze třicátých let je také Frýdova mateřská škola v Kodaňské ulici, která je koncipována jako solitérní stavba s vertikálním nárožním kubusem, který předstupuje před uliční fasádu. Opět upoutá hladkou fasádou a velkými okny, jimiž do prostorných heren pronikalo mnoho denního světla. Vysoká okna pokračují na jižní fasádě i jedním dílem za roh, aby do heren dopadalo světlo už od brzkého rána až do pozdního odpoledne. Původní výraz realizace dnes narušuje novodobá tmavě okrová barva fasády, částečné zateplení a nová okna.

Známá je také budova školy v Mokropsích z roku 1930. V rodné Jilemnici navrhl hlavní budovu a infekční pavilon nemocnice (1930–1933).

Zatím ne stoprocentně připsanou spoluprací Vladimíra Frýdy je podíl na projektu vily Jiřího Fischera v Jilemnici z roku 1934, která zaujme půlkruhovým rizalitem otočeným do zahrady, nautickými zábradlími na pavlačích a terase a naopak střídmou uzavřeností uliční fasády.

Vladimír Frýda byl architekt prvořadého významu, přesto mu zakázky nepřály tolik, jak by si jeho talent zasloužil, a podobně jako u celé řady dalších předválečných architektů nejsou známy žádné jeho poválečné snahy o architektonické realizace.

Zemřel v Praze 30. 7. 1962.

Názory ke článku

2.8. 05:46Nový

Zasílání upozornění na nové názory je dostupné jen zaregistrovaným uživatelům. Prosím přihlašte se nebo se zaregistrujte.

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
Průměrné hodnocení tohoto článku je: 1
(hodnotilo 3 čtenářů)
TOPlist SEO Rozcestník