SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Hardtmuthova vila

FOIBOS - 29. 7. 22:00
Hardtmuthova vila

Vstupte... aneb Slavné vily s otevřenými dveřmi. Překrásná vila v Českých Budějovicích je místem setkávání, vzdělávání a aktivního trávení volného času. Přijďte se podívat!

Dům dětí a mládeže v Českých Budějovicích.

Dům dětí a mládeže sídlí od roku 1979 v objektu někdejší Hardtmuthovy vily, U Zimního stadionu 1, České Budějovice.

Jsme organizací zajišťující různé volnočasové aktivity pro děti, mládež i dospělé. Každý školní rok otevíráme cca 200 zájmových útvarů, do kterých se hlásí přes 2.000 účastníků. Na základě poptávky veřejnosti a zájmu dětí pracují tato oddělení – taneční, výtvarné, hudební a dramatické, přírodovědné, oddělení techniky, oddělení turistiky, tělovýchovy a sportu, oddělení vzdělávání a oddělení klubové činnosti.

Zajišťujeme všechny formy zájmového vzdělávání – pravidelnou činnost v jednotlivých zájmových útvarech, příležitostnou a spontánní činnost, organizujeme dětské tábory. Soustavně pečujeme o talenty, zabezpečujeme soutěže vyhlašované MŠMT ČR – okresní a krajská kola. Mezi nejvýznamnější úspěchy patří vítězství tanečních souborů, pěveckých sborů, technických kroužků na celostátních, evropských i světových soutěžích.

Podrobné informace získáte na našich www stránkách: www.ddmcb.cz .

Pokud nevíte co s volným časem, přijďte mezi nás.

Vila Franze a Anny von Hardtmuth

Deset let po vile Oliviera hraběte Lamezan-Salins začalo v jejím sousedství vyrůstat sídlo dalšího ze spolumajitelů podniku L.&C. Hardtmuth. Zbudoval je bratr hraběnky Mathilde, Franz von Hardtmuth, a jeho manželka Anna rozená von Rostoczil.

Také nad autorstvím Hardtmuthovy vily se dosud vznáší otazník. Jako pravděpodobný autor projektu se jeví vídeňský architekt Arnold Goldberger, který na přelomu prvního a druhého desetiletí 20. století projektoval pro firmu L.&C. Hardtmuth dělnickou kolonii a pro hraběte Lamezan-Salins zase loveckou chatu.

Dvoukřídlý objekt na půdorysu písmene L, s druhým patrem mansardovým, dokonale evokuje šlechtické sídlo první poloviny 18. století. Zasloužilo se o to především hlavní osově souměrné průčelí, orientované do hlavní třídy. Pod hlavní římsou nese tato fasáda alianční znak Hardtmuthů a Rostoczilů a poukazuje tak na šlechtický původ stavebníků. Hardtmuthova vila reprezentuje svým vnějškem i vnitřními prostorami architekturu tzv. třetího baroka. Ústřední prostor dispozice tvoří patrová anglická hala s ochozem v patře, která spojuje reprezentativní místnosti v přízemí s privátními prostorami v horním podlaží. Podoba interiérů přízemí se plně podřizuje reprezentační funkci. Zejména v přízemí se dochovalo mnohé z původní výzdoby. Barokizující mramorové krby, štukové stropy pojednané v novobarokním či novorokokovém duchu, tapety, dřevěná obložení stěn, to vše dovoluje udělat si alespoň nepatrnou představu o bytové kultuře nejvyšších vrstev společnosti na sklonku rakousko-uherské monarchie.

Na stavbu vily navázala úprava zahrady provedená podle návrhu vídeňského architekta Floriana Schöna z roku 1913.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník