SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Heinrich Blum

FOIBOS - 16. 1. 09:37
Heinrich Blum

16. ledna roku 1884 se v moravských Soběšicích narodil Heinrich Blum.

Heinrich Blum se narodil do židovské rodiny. Studoval architekturu na Německé technické vysoké škole v Brně, kde také v roce 1925 obhájil svou disertační práci. Blumova tvorba byla významně ovlivněna stylem Adolfa Loose, nejprve prostřednictvím brněnských architektů s nimiž Blum spolupracoval, později též osobním setkáním s Loosem a možností navštěvovat jeho přednášky.

Heinrich Blum se poměrně výrazně zapsal do brněnské architektury první poloviny 20. století. Jeho příspěvkem do oblasti rodinného bydlení jsou vily Koblitzových a Rosenbergových v Preslově ulici a vila Wittalových v Hroznové ulici. Společně se Sikmundem Kerekesem a Shiramem Ašerem byl vypracován návrh Nájemního bloku s minimálními byty v Merhautově ulici, ve spolupráci s Bohuslavem Fuchsem vznikl projekt nájemního domu v Preslově ulici. Za další Blumovy práce zmiňme dnešní budovu Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně na Janáčkově náměstí.

Architekt Blum zemřel po roce 1945 v některém z nacistických koncentračních táborů.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník