SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Královéhradecké vily aneb domy slavné i zapomenuté

FOIBOS - 24. 7. 22:00
Královéhradecké vily aneb domy slavné i zapomenuté

Nahlédněte s námi do světa architektury českého severovýchodu, projděte se napříč staletími, poznejte architekty, kteří zanechali své otisky v ulicích Vašeho města či obce. Možná jsou blíž, než si myslíte… Bednářova vila ve Vamberku

Antonín Bednář mladší se již jako uznávaný průmyslník stal v roce 1904–1905 předsedou kuratoria krajkářské školy a tomuto umění věnoval převážnou část svého života. Byl synem továrníka, který zřídil ve Vamberku barvířství, běličství, tiskárnu plátna a později první mechanickou tkalcovnu.

Dvoupatrová budova Bednářovy vily je v hlavním průčelí, obráceném do Husova náměstí, horizontálně členěná průběžnými římsami ve dvou základních rovinách.

V patře obohacují průčelí tři segmentové výstupky na způsob rizalitů, vzájemně svisle oddělených pásy s ornamentálními a reliéfními vlysy. Před střechu vystupuje atikový pás, svisle členěný čtyřmi lizénami. Ty jsou završeny sedícími sfingami, původně zděnými, dotvořenými omítkou. Na počátku devadesátých let však byly nahrazeny odlitky z umělého kamene. Průjezd s původní dlažbou má z obou stran kamenný stupeň, na nějž navazují schodiště do obou částí budovy. Do pater se vstupuje po dvouramenném schodišti s kovovým zábradlím. Schodiště mezi prvním a druhým podlažím zdobí okna s barevnou vitrají.

Současným vlastníkem objektu je Královéhradecký kraj a uživatelem Muzeum krajky Vamberk, což je pobočka Muzea a galerie Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou. V roce 2004 prohlásilo Ministerstvo kultury České republiky objekt za kulturní nemovitou památku. Podle historičky umění Jany Hornekové je budova muzea příkladnou architekturou stylu českého art deca. /RR

Podrobnější informace o půvabech a zajímavostech architektury Královéhradeckého kraje jsou Vám k dispozici zde.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
Průměrné hodnocení tohoto článku je: 5
(hodnotilo 1 čtenářů)
TOPlist SEO Rozcestník