SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Královéhradecké vily aneb domy slavné i zapomenuté

FOIBOS - 6. 8. 22:00
Královéhradecké vily aneb domy slavné i zapomenuté

Nahlédněte s námi do světa architektury českého severovýchodu, projděte se napříč staletími, poznejte architekty, kteří zanechali své otisky v ulicích Vašeho města či obce. Možná jsou blíž, než si myslíte… Porkertova vila ve Skuhrově nad Bělou

František Kolovrat-Libštejnský, nejvyšší purkrabí Království českého, vystavěl roku 1817 pro povznášející a děděné umění zručných obyvatel hor Růženinu huť ve Skuhrově nad Bělou. Její správou byl v roce 1865 pověřen báňský inženýr Josef Porkert. Jeho synové Vilém a Eduard v roce 1896 odkoupili huť od hraběnky Olgy Kolovratské-Libštejnské.

Vilém zakoupil roku 1899 domek čp. 59. Když se mu v roce 1905 narodil syn Vilém mladší, byl objekt rozšířen tak, že dostal charakter vily („Stará vila“).

Druhou vilu rodiny Porkertových, čp.58, postavil Vilém mladší v letech 1931–1932; nazývána byla „Novou vilou“. Místem stavby se stala parcela nedaleko „Staré vily“, zastavěná původně domkem a stodolou.

Základem architektonického ztvárnění nové stavby byly prvky maurského slohu. Vilém mladší se stal stavebníkem již ve svých šestadvaceti letech, po návratu z cest po Evropě a Spojených státech, kde získával zkušenosti jako zaměstnanec v různých strojírenských firmách. Ve Skuhrově nastoupil jako společník a obchodní ředitel firmy J. Porkert, slévárny a strojírny, do té doby úspěšně řízené jeho otcem, Vilémem starším.

Pro námět svého budoucího rodinného sídla si ale nejel do Španělska. Byla to Amerika a stavbu provedl jako kopii podle amerického časopisu. Architektem stavby byl Oto Ployer, příbuzný rodiny skrze svoji sestru Miluši, která byla švagrovou Viléma mladšího. Zpracoval návrh vily a umístil ji na rovinné prostranství pod zalesněný ostroh s protékající řekou.

Vilu stavěla pražská firma Hlaváček a Müller. Dům byl založen na železobetonové vaně s podlahou sklepů pod úrovní řeky Bělé. Velmi prostorné schodiště v hlavním průčelí propojuje zahradu s verandou ve zvýšeném přízemí, s možností vstupu na venkovní terasu a do centrální schodišťové haly. Z ní je přístup do jídelny, knihovny, obývací místnosti, dvouramenným schodištěm do patra a podkroví, a kulečníkové síně – ta má též samostatný vchod z kryté rampy pro příjezd automobilem.

Přízemí s prostornými místnostmi odpovídá záměru reprezentace, rovněž tak prostory patra a podkroví, kde jsou soustředěny ubytovací pokoje a ložnice.

Vnější vzhled domu je romantický, pohádkově členěný prvky a konstrukcemi v orientálním uspořádání. Porkertovi bydleli ve vile do ledna 1949. Vila má dnes majitelku holandského původu, která v roce 2007 ukončila generální obnovu vily v jejím původním historickém ztvárnění. /RR

Podrobnější informace o půvabech a zajímavostech architektury Královéhradeckého kraje jsou Vám k dispozici zde.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
Průměrné hodnocení tohoto článku je: 1
(hodnotilo 1 čtenářů)
TOPlist SEO Rozcestník