SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Liberecké vily... ve stínu Jizerských hor a na výsluní historie

FOIBOS - 4. 7. 22:00
Liberecké vily... ve stínu Jizerských hor a na výsluní historie

Nahlédněte s námi do světa slavných severočeských vil, projděte se napříč staletími, poznejte architekty, kteří zanechali své otisky v ulicích Vašeho města. Možná jsou blíž, než si myslíte… Vila Fialka v obci Husa.

Vila stojí blízko sychrovského zámku na západním okraji obce Husa. Na první pohled se odlišuje od okolní venkovské zástavby a nezapře inspiraci zámeckými stavbami. Kdysi zde bydlel ředitel sychrovských zahrad Vojtěch Mašek a po něm řezbář Dominik Bušek. Vojtěch Mašek byl vynikající osobností českého zahradnictví. Do služeb sychrovského knížete Kamila Rohana přišel v roce 1855 a jako ředitel sychrovských zahrad zde pracoval čtyřicet let. Maškova dcera Kateřina se později provdala za Dominika Buška. Dominik Bušek byl synem slavného řezbáře Petra Buška, který svým dílem vtiskl nezaměnitelný charakter sychrovským zámeckým interiérům. Buškovi udržovali čilé styky s řadou význačných českých umělců a tak byli ve vile Fialce hosty S. Podlipská, A. Jirásek, K. V. Rais, L. Marold, J. Prousek, F. X. Svoboda a další významné osobnosti českého kulturního života té doby. Předchůdcem dnešní vily bylo tradiční trojdílné zděné venkovské stavení postavené před rokem 1843. Jeho přestavbu zahájil patrně Václav Mašek někdy po roce 1863, kdy jej koupil. V roce 1890 získal dům kníže Kamil Rohan a přenechal ho svému řezbáři Buškovi, který pravděpodobně provedl další úpravy. Jeho tehdejší podoba se zachovala na půvabném pastelovém obrázku, který namalovala Kateřina Mašková někdy před rokem 1894. Vidíme na něm dům, jenž se od dnešního příliš neliší. Má výrazně podélný půdorys, středově umístěný hlavní vstup je krytý ozdobnou stříškou a zvýrazněn mírně vystupujícím rizalitem vrcholícím ve střeše trojúhelníkovým štítem. Štít je stejně jako dům krytý sedlovou střechou a bohatě zdoben vyřezávanými prvky. Obdobně zdobeny jsou i oba hlavní štíty. Dnes stojí vila uprostřed udržované zahrady se vzrostlými stromy. Kromě zeleně zdobí zahradu nádherný dřevěný altán s okny s barevným sklem. Altán je jediným pozůstatkem po řezbářském a truhlářském umění Bušků, protože po návštěvě zlodějů se z něho v interiérech nezachovalo vůbec nic. Z vnějšku původní domek nic nepřipomíná, v interiérech však zůstala zachována původní klasická trojdílná dispozice se středovou chodbou. Vila Fialka je půvabným dokladem přestavby běžného venkovského stavení do podoby romantické vily.
Podrobnější informace o půvabech a zajímavostech severočeské architektury jsou Vám k dispozici zde.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník