SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Liberecké vily... ve stínu Jizerských hor a na výsluní historie

FOIBOS - 6. 7. 22:00
Liberecké vily... ve stínu Jizerských hor a na výsluní historie

Nahlédněte s námi do světa slavných severočeských vil, projděte se napříč staletími, poznejte architekty, kteří zanechali své otisky v ulicích Vašeho města. Možná jsou blíž, než si myslíte… Karčova vila v Turnově.

Karčova vila se nachází na jižní straně ulice 28. října při centrální části Turnova, v místech s vilovou zástavbou. Patrně podle vlastního návrhu si zde nechal vilu postavit ředitel zdejší šperkařské školy Antonín Karč (1879–1952). V městském stavebním archivu se dochovaly plány vily ke stavebnímu povolení signované turnovským stavitelem Antonínem Dědečkem z roku 1910. Tyto návrhy se však od skutečné realizace, především v pojetí fasád, značně liší. Původní návrh počítal s výrazným uplatněním hrázděné konstrukce, od které však nakonec bylo zcela upuštěno. Karčova vila je přízemním částečně podsklepeným objektem obdélného půdorysu se sedlovými a z části zvalbenými střechami krytými pálenými taškami bobrovkami. Fasády s nízkou podezdívkou vyzděnou z kvádrů červeného pískovce mají dvě struktury omítek. Zatímco okrovým nátěrem opatřená hladká omítka se uplatňuje především v úrovni přízemí, hrubé omítky v šedavém odstínu je užito v úrovni podkroví. Fasády zdobí florální štukový dekor, který obklopují rozverné postavičky puttů. S těmi se lze setkat především kolem oken a na severním vstupním průčelí. Na východním průčelí se nachází nápisová deska s vročením výstavby vily „L. P. 1910“. Za pozornost stojí také dekorativní stříška, chránící mírně vyvýšený vstup zhotovená v kombinaci kovu a skla a zdobně provedené kovové truhlíky pod okny. V interiéru přízemí schodišťovou halu obklopovaly ze západu dva průchozí pokoje. Na jižní straně půdorysu přízemí se nacházela kuchyně, ke které se přimykala z východu spíž a koupelna. Do podkroví byly situovány čtyři pokoje. Antonín Karč kromě štukové výzdoby a zdobného kování navrhl pro svou vlastní vilu též nábytek. Především dubové intarzované nábytkové kusy vhodně korespondovaly s celkovým secesním pojetím vily. Karčova vila, která je památkou zapsanou v rejstříku Ústředního seznamu kulturních památek ČR pod číslem 41790/4497, je zdařilým příkladem secesní architektury a svým provedením s řadou umělecko řemeslných prvků i detailů přesvědčivě poukazuje na činnost a záliby nadaného turnovského umělce.
Podrobnější informace o půvabech a zajímavostech severočeské architektury jsou Vám k dispozici zde.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník