SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Liberecké vily... ve stínu Jizerských hor a na výsluní historie

FOIBOS - 15. 7. 22:00
Liberecké vily... ve stínu Jizerských hor a na výsluní historie

Nahlédněte s námi do světa slavných severočeských vil, projděte se napříč staletími, poznejte architekty, kteří zanechali své otisky v ulicích Vašeho města. Možná jsou blíž, než si myslíte… Dům na louce v Košťálově u Semil.

Dům stojí na hřebeni nad obcí, poblíž malé osady. Skvělé umístění umožňuje pohledy na okolní kopce a vzdálenější hory. Navrhl ho ateliér Archteam, složený z Milana Raka, Ivety Rakové, Libora Rydla a Alexandra Skalického. Jejich tvorba, např. dům v Mořině či dům M120 v Hněvotíně, se vyznačuje neokázalou moderností a zároveň jednoduchostí. Často mají sedlové střechy a snaží se spojit tradiční koncept venkovského domu s moderním výrazem. Pouze u bytové kolonie v Rudníku minimalismus jasně převážil nad hledáním tradičního výrazu. V Košťálově se jedná o podlouhlou hmotu se sedlovou střechou. V tomto ohledu právě přesně zapadá do prostředí poměrně roztroušené zástavby v Podkrkonoší. Ale další, výtvarné i konstrukční, prostředky jsou ryze moderní a současné. Již uložení na betonových patkách zaručuje odstup od okolního prostředí a tedy naznačuje určitou nezakotvenost a snad i dočasnost. Celý dům je pokryt hliníkem a výhledy zajišťují velká obdélná okna. Střecha je též prolomena okny, která zajišťují na jedné straně dostatek osvětlení a na druhé straně umožňují pohled na krov z vnějšku. K vlastní hmotě domu přiléhá krytý přístřešek, spojující funkci terasy a krytého stání pro auto. Konstrukčně jde o dům postavený z dřevěného skeletu, obloženého zmíněnými hliníkovými panely. Systém je uvnitř plně přiznaný i díky tomu, že podkroví je téměř celé otevřené, pouze je do něj vetknuta galerie. Hlavním, vlastně jediným prostorem domu je ústřední místnost, vymezená obvodovými stěnami. K ní přiléhá jen zázemí na západní straně. Hala-obytný ateliér je zároveň propojena s okolní krajinou a zároveň ji dřevěný interiér dodává pocit útulnosti a v případě potřeby uzavřenosti. Větrání je zajištěno rekuperací, při níž je teplo vycházejícího vzduchu předáváno vzduchu nasávanému. Navíc lze klima v domě ovlivňovat různě zataženými a roztaženými závěsy na jižní a severní straně. Vila byla oceněna Čestným uznáním v kategorii Novostavba Grand Prix architektů 2007.
Podrobnější informace o půvabech a zajímavostech severočeské architektury jsou Vám k dispozici zde.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník