SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Ludwig Mies van der Rohe a nejslavnější moravská vila

FOIBOS - 26. 3. 22:00
Ludwig Mies van der Rohe a nejslavnější moravská vila

Ludwig Mies van der Rohe (a nebo také Maria Ludwig Michael Mies) se narodil před 126 lety: 27. března 1886 v německých Cáchách.

Od roku 1905 žil v Berlíně a byl zaměstnán u architekta Bruna Paula. Jeho tvorbu po první světové válce ovlivnily osobnosti jako Walter Gropius nebo Le Corbusier - mezi lety 1930 a 1933 byl Ludwig Mies van der Rohe ředitelem výtvarné školy Bauhaus a tuto funkci převzal právě od prvního z nich. Od roku 1938 žil v USA, kde potom 17. srpna 1969 zemřel. U nás ho proslavila brněnská Vila Tugendhat, jejíž medailon Vám nabízíme...

Rekonstrukce nejslavnější brněnské vily se dlouho plánovala. Původně měla být zahájena na začátku ledna 2009, termín byl několikrát odložen, nejprve na duben, červenec a potom na podzim 2009. Opravy nakonec musely počkat až do března 2010. Nyní se dům po dvouleté památkové obnově a restauraci opět otevírá veřejnosti.

"Mělo by ... v prvé řadě jít o zachování ještě dochované vzácné původní substance, teprve v druhé řadě o otázku, jakými materiály a metodami má být technicky a esteticky rekonstruována původní podoba Miesovy architektury". "A nešlo by vzhledem k historii domu Tugendhat o úděsnou konotaci, kdyby po rekonstrukci návštěvník mohl říci: Vypadá to tak, jako by se nic nestalo?"
Ivo Hammer,
Surface is interface, 1998

Kontakt

Prohlídku je nutné objednat předem www.tugendhat.eu
Podrobnější informace o vile, její rekonstrukci a plánovaném znovuotevření: www.tugendhat-villa.cz
Virtuální prohlídka vily: www.jizni-morava.cz

Vila Tugendhat

V letech 1929 - 1930 si novomanželé Grete a Fritz Tugendhatovi postavili vilový dům na exkluzivní stavební parcele, kterou daroval Gretě její otec Alfred Löw-Beer. Projekt domu objednali u Ludwiga Miese van der Rohe (1886 - 1969), který přijel v září 1928 do Brna a na sklonku téhož roku předal novomanželům hotový projekt. V červnu 1929 zahájila brněnská stavební firma Mořice a Artura Eislerových realizaci. Za přispění řady domácích i zahraničních firem byla stavba za rok a půl dokončena.

Volně stojící třípodlažní vila je zasazena ve svažitém terénu, přičemž do prvního podlaží (suterénu) je situováno technické zázemí. Druhé podlaží (přízemí) tvoří především hlavní obytný a společenský prostor se zimní zahradou, dále kuchyně s příslušenstvím a místnosti pro personál. Ve třetím podlaží (patře) s hlavním vstupem z ulice jsou ložnice rodičů, dětí a vychovatelky, příslušenství a rozlehlá terasa. Konstrukci omítnuté stavby tvoří ocelový skelet, železobetonové stropy a cihelné výplňové zdivo. Na terasách a schodištích je položen travertin. Subtilní nosné pilíře na půdorysu kříže mají v obytné části chromování s vysokým leskem. Funkční zóny obytné haly náznakově oddělují pouze dvě pevné stěny, jedna z onyxu a druhá z ebenového dřeva, další rozdělení prostor umožňovaly sametové a hedvábné závěsy. Se zahradou mohl být kontinuální „plynoucí“ prostor interiéru přímo propojen spuštěním dvou velkých okenních tabulí do suterénu.

Neoddělitelnou součástí domu byla zahrada se zatravněnou loukou a několika solitérními stromy, kterou Mies navrhl spolu s brněnskou architektkou Grete Roderovou-Müllerovou.

Mies van der Rohe navrhl i vnitřní vybavení domu. Nábytek byl převážně z trubkové nebo pásové oceli a z ušlechtilého dřeva. Nechyběla zde křesla Barcelona, přičemž další dva typy sedacího nábytku byly pojmenovány podle brněnské vily - křeslo Tugendhat a židle Brno. Prostor piana nobile oživilo později jediné výtvarné dílo od Wilhelma Lehmbrucka, socha Ohlížející se dívčí torzo. Technické vybavení domu mělo nejvyšší dobovou úroveň, takže vila byla přirovnávána k nejmodernějšímu Mercedesu.

Od roku 1994 je vila ve správě Muzea města Brna, které ji zpřístupnilo veřejnosti. V roce 1995 jí byl udělen statut Národní kulturní památky a v prosinci 2001 byla zapsána do Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
Průměrné hodnocení tohoto článku je: 1.2
(hodnotilo 6 čtenářů)
TOPlist SEO Rozcestník