SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Max Urban

FOIBOS - 23. 8. 22:00
Max Urban

Před 130 lety se narodil český architekt a filmař Max Urban. Narodil se v Praze dne 24. srpna 1882. Jeho největším dílem byly filmové ateliéry na Barrandově.

V letech 1901 – 1906 studoval Urban pozemní stavitelství a architekturu na české technice. Vedle architektury a urbanismu pracoval také na poli filmovém jako kameraman a režisér. Roku 1912 založil s manželkou A. Sedláčkovou společnost ASUM, pojmenovanou podle iniciál jmen obou manželů. Společnost vyrobila celkem 18 filmů a po finančních potížích se ještě před začátkem 1. světové války rozpadla. Architekt Urban se posléze soustředil na své smělé architektonické vize. Věnoval se hlavně urbanistice. Známé jsou jeho víceméně utopické projekty, které vydal tiskem pod titulem Ideální Praha (1919) a v nichž řešil podobu Velké Prahy. Poté byla jeho dalkší tvorba ryze funkcionalistická. V letech 1924 – 1939 byl pracovníkem Státní regulační komise, potom také Plánovací komise hlavního města Prahy.

V roce 1927, na přání Miloše Havla, začal projektovat plán areálu na Barrandově a téhož roku začal realizovat barrandovskou vyhlídkovou terasu s kavárnou a restaurací Terasy (1927 – 1931).

Největší dílo, filmové ateliéry na Barrandově projektoval Max Urban jako již osvědčený a s filmovou branží dokonale obeznámený architekt. Na ateliérech a ateliérových prostorách s ním spolupracoval architekt Vilém Rittersheim. Toto dílo vzniklo v letech 1931 – 1933 a bylo roku 1937 oceněno Velkou cenou Mezinárodní výstavy umění a techniky v Paříži.

Max Urban byl dlouholetým spolupracovníkem časopisů Styl (a jeho šéfredaktorem v letech 1934-35) a Architektura ČSR. Patřil ke členům Spolku výtvarných umělců Mánes a také Svazu architektů ČSR. Byl také členem řady mezinárodních organizací (např. Rada Inter. Fed. of Town Planning, London, Comité Permanent Inter. des Architects, Paris).
Účastnil se řady architektionických soutěží. Na urbanistických plánech Prahy pracoval i v pozdním věku, od roku 1954 byl zaměstnán ve Státním ústavu pro projektování hlavního města Prahy. Přispíval i do odborných časopisů. Svou prací významně ovlivnil vývoj plánování českých městských celků.


Max Urban umírá 17. července 1959 v Praze.


• vyhlídková kavárna a restaurace Terasy na Barrandově (1927-30) • filmové ateliéry Praha-Barrandov, Kříženeckého nám. (1931-33)
výstavní rodinný dům, Praha-Barrandov, Lumiérů 41 (1931)

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
Průměrné hodnocení tohoto článku je: 1
(hodnotilo 1 čtenářů)
TOPlist SEO Rozcestník