SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Poutník uprostřed Olomouce... aneb město a jeho kraj

FOIBOS - 30. 9. 22:00
Poutník uprostřed Olomouce... aneb město a jeho kraj

Zveme Vás k procházkám půvabným městem a krajinou, která ho obklopuje. Stará i současná architektura, slavná jména i zapomenutí tvůrci, příběhy se šťastným i smutným koncem... Prohlédněte si prostějovskou vilu Josefa Kováříka. Dveře se otevírají, vstupte!

Další podnikavou duší průmyslového Prostějova byl ing. Josef Kovářík (1869-1940), absolvent prostějovské reálky a následně vídeňské techniky. S bratrem Františkem buduje z malé kovodělné výrobny ještě před první světovou válkou prosperující podnik s tisícovkou dělníků.

S požadavkem na projekt rodinných sídel se společně obrací na Emila Králíka. Žák Josefa Schulze a Jana Kouly na pražské technice a praktikant v ateliéru Antonína Balšánka a Osvalda Polívky se od vzoru svých učitelů brzy odvrací. Hledá moderní výraz, který by lépe vyhovoval posílenému racionalismu, ale současně se nevzdával uměleckého rázu architektovy práce. Inspiraci nachází jednak v pracích Kotěrových, jednak v linii tvorby vzešlé z vídeňské Wagnerovy školy.

Volba staveniště na otevřeném prostranství okružní třídy s dominantou Kotěrova Národního domu vyvážila nevýhody řadové zástavby. Z tohoto omezení architekt naopak vytěžil důvtipné dispoziční řešení. Geometrizující fasáda úsporného dekoru tak ukrývá četná překvapení v podobě výrazně tvarovaných místností, prostorného halového schodiště, krytého a otevřeného atria – atributů, které nás ospravedlňují nazývat objekt v uliční frontě vilou. Autor volně cituje klasická schémata, ovšem proporce místností a rytmus jejich výzdoby odkazuje k posledním vývojovým stadiím secese. Skutečnou ozdobou interiérů i exteriérů je kultivovaný řemeslný detail.

Po tomto exposé oslovují architekta bratranci Dostálové, majitelé místní firmy Vulkania, a Králík se stává uměleckým ředitelem jejich kovotepeckých dílen. Interiérová tvorba tak po prostějovské zkušenosti natrvalo zůstává silnou stránkou Králíkova díla; město Prostějov jeho působením zase získává dvě stavby zcela souměřitelné s tím nejlepším ze soudobé středoevropské architektonické produkce. Objekt je chráněnou kulturní památkou. (MM)

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník