SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Pozapomenutý brněnský architekt Otto Eisler

FOIBOS - 25. 6. 13:48
Pozapomenutý brněnský architekt Otto Eisler

Otto Eisler byl jedním z mála brněnských meziválečných architektů, jehož dílo již v době svého vzniku zveřejňovaly zahraniční publikace, a vstoupilo tak do povědomí odborníků i za hranicemi Československa. Díky architektovi Philippu Johnsonovi se roku 1932 objevily Eislerovy stavby v katalogu výstavy The International Style. Architecture since 1922 v newyorském Museu of Modern Art a dále pak vedle jmen brněnských architektů Bohuslava Fuchse a Jindřicha Kumpošta v publikacích teoretika architektury Kennetha Framptona a v jiných důležitých přehledech dějin moderní architektury.

Narodil se 1. června 1893 v Bystřici nad Perštejnem v židovské rodině jako nejmladší z pěti synů. Otec byl zemědělec a zemřel, když byly Ottovi tři roky. Matka se poté odstěhovala s dětmi do Brna, kde Otto navštěvoval českou obecnou školu a 1. c. k. českou státní reálku v Antonínské ulici. Potom vystudoval Deutsche technische Hochshule v Brně. Studia přerušil na čtyři roky počas první světové války (patrně kvůli vojenské službě) a školu dokončil v roce 1922.

Naplno se prosadil až od roku 1930, kdy vstoupil do developerské společnosti svých bratří, která prováděla stavby pro konkrétní klienty od skupování pozemků přes projekci až k realizaci.

Hlavním zájmem Otto Eislera byla idea moderního obytného domu pro střední třídu, kde se oceňovala především jasná konstrukce, solidní technologické zpracování a nízké ekonomické náklady. Dalším charakteristickým znakem jeho tvorby se stalo používání typizovaných prvků (např. oken) což pramenilo z architektovi přirozené vazby na rodinné podniky bratří Eislerů.

Po okupaci ČR v roce 1939 byl zatčen a šest týdnů vězněn Gestapem na Špilberku. Po propuštění uprchl do Norska. Když bylo Norsko okupováno, pokusil se přejít hranici do Švédska, ale byl postřelen a uvězněn. Z Osla byl odvlečen do tábora Konsvinger, a později přes tábory v Grini, Vratislavi a Osvětimi do koncentračního tábora Buchenwald. Tady se 11. dubna 1945 dočkal příchodu americké armády.

Po návratu do Brna se v roce 1946 oženil se svojí sestřenicí Gertrudou Kenderovou. Až do roku 1950 pracoval samostatně, ale poté se stal externím zaměstnancem Botanické zahrady Masarykovy univerzity (později Univerzity J. E. Purkyně) v Brně. Mezi lety 1950 – 1953 byl předsedou Družstva pro zřízení zoologické zahrady v Brně. Jeho poslední prací byly pavilony pro brněnskou zoologickou zahradu.

Otto Eisler zemřel před 45 lety 27. července 1968 v Brně.

Zdroje informací – Brněnský architektonický manuál, Wikipedie, Slavné brněnské vily.

V našich publikacích:
Rodinný dvojdům Lipová 29 a 41
Dům pro dva mládence Neumannova 10
Vila Zikmunda Müncha

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
Průměrné hodnocení tohoto článku je: 1.3
(hodnotilo 3 čtenářů)
TOPlist SEO Rozcestník